Sobne biljke kao čistači vazduha u kući: Fikus ubija duvanski dim, aloe vera upija zračenje telefona!

Autor:

Lifestyle

10.07.2020

16:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sobne biljke su od davnina poznate po tome što čiste vazduh bolje od svakog kupljenog aparata za pročišćavanje u zatvorenim prostorijama. Još 1989. godine NASA istraživanje je pokazalo da mnoge biljke mogu da uklone toksične materije iz vazduha kao što je formaldehid, benzen, amonijak.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naime, Bil Volverton, naučnik koji je sproveo ovo istraživanje, došao je do toga da su najmanje dve biljke potrebne u prostoriji  za čistiji vazduh. I razume se, što je biljka veća, to je bolje jer na prečišćavanje vazduha utiče veličina lista, odnosno proces fotosinteze.

Evo koje bilje su najefikasnije u čišćenju vazduha u kući.

Bambus palma

 Bambus palma je definitivno najbolji zeleni pročišćivač vazduha koji besprekorno filtrira  benzene, formaldehide i trihloretilene, ali dobro prečišćava i ostale zagađivače. Ako se odlučite za ovu biljku ona traži dosta svetlosti, ali je nikako ne smete stavljati direktno na sunce. Kao i svim palmama i bambusu odgovara vlaga i viša temperatura, zato biljku zalivajte tri do četiri puta nedeljno.

RepublikaFoto: Zorana Tome Dimitrijević

Dracena

Dracena može da naraste do tri metara u visinu, ona je nezamenjiva biljka kada je u pitanju čišćenje vazduha, jer je u stanju da pokupi sva isparenja koja dolaze od lakova, razređivača i sredstava za čišćenje. Dracenu nikako ne bi trebalo držati na promaji i direktnoj svetlosti. Takođe, ne voli ni hladnoću, a rednovnim zalivanjem razvijaće se munjevitom brzinom.

Fikus

Fikus je ubica duvanskog dima, smanjuje koncentracije ugljen-dioksida, ugljen-monoksida i trielina, kao i hemikalije koja se nalazi u bojama . Ne podnosi promaju i nagle promene temperature. Fikus traži svetlost, a u letnjim mesecima na svakih sedam dana trebalo bi da mu operete lišće mlakom vodom.

RepublikaFoto: pixabay.com

Aloe vera

Aloe vera je poznata po svojim lekovitim svojstvima, a specifična je po tome što smanjuje koncentraciju isparljivih organskih materija i upija elektromagnetno zračenje televizora, mikrotalasne i mobilnih telefona.  Kao i većina ovih zelenih čistača, ni aloe vera ne voli direktnu sunčevu svetlost, a zaliva se samo jednom nedeljno tako da nije zahtevna što se tiče održavanja.

Kaktus

Kaktus je sličan kao aleo vera lako se gaje, ne traži posebnu nego, a  učiniće vaš dom oazom kiseonika. Osim što upija štetna isparenja u vazduhu, on je takođe idealan i za apsorbovanje  štetnog zračenja koje dolazi iz uređaja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading