SVE DOBROBITI LUBENICE: Ovo voće volimo zbog ukusa, ali ono ima i neverovatan uticaj na ZDRAVLJE

Autor:

Lifestyle

09.07.2020

08:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ko je jednom probao lubenicu zna koliko je ukusna, ali malo se ljudi zapita ima li ona ikakve vrednosti kada je u pitanju zdravlje… Odgovor je potvrdan – lubenica u sebi skriva nutrijente, vitamine, minerale i antioksidante.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Glavni sastojak lubenice je voda i to čak 90 posto, što je čini izrazito korisnom za vruće letnje dane jer će sprečiti dehidraciju, a uz to je bez straha možete jesti ako ste na dijeti.

Lubenica sadrži antioksidante koji iz organizma uklanjaju molekule zvane slobodni radikali koje telo proizvodi prirodnim putem, a mogu se razviti i kao posledica pušenja, zagađenja ili stresa.

Previše slobodnih radikala u telu može uzrokovati štetu na nivou ćelija i dovesti do pojave raznih bolesti. Iako ih se delimično organizam može sam rešiti, potrebna je pomoć i u vidu ishrane. Lubenica je jedna od namirnica koje u tome pomažu, navodi "Ordinacija.hr".

Lubenicom protiv astme

Neki stručnjaci veruju da slobodni radikali doprinose razvoju astme, a prisustvo vitamina C u plućima može umanjiti rizik. Studije nisu potvrdile da uzimanje suplemenata vitamina C pomaže, ali ishrana bogata njime može pomoći. 150 grama lubenice pruža 12 mg vitamina C, što je oko 14 posto potrebnog dnevnog unosa.

Snižava krvni pritisak

U studiji sprovedenoj pre 8 godina stručnjaci su otkrili kako ekstrakt lubenice smanjuje krvni pritisak kod starijih osoba. Smatraju kako su za to odgovorni L-citrulina i L-arginine — dva antioksidanta koji se nalaze u lubenici. Likopen, još jedan antioksidant iz lubenice može da zaštiti od razvoja bolesti srca, a jedna je novija studija otkrila da se to događa zbog smanjenja upala povezanih s "dobrim" holesterolom. Fitosteroli su još jedan aktivni sastojak lubenice koji reguliraju loš holesterol, što će na kraju sprečiti razvoj kardiovaskularnih oboljenja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sprečava razvoj karcinoma

Američki Nacionalni Institut za rak i njihove smernice upućuju na to da slobodni radikali igraju veliku ulogu kada je u pitanju razvoj određene vrste karcinoma, a upravo oksidativni stres uzrokuje promene u ćelijama DNK.

Dijetalni antioksidanti u lubenici, poput vitamina C, mogu pomoći u sprečavanju razvoja karcinoma,  a neke su studije pokazale da se isto odnosi i na likopene koji su povezani s prevencijom razvoja raka prostate.

Podstiče redovnu stolicu

Sadrži puno vode i nešto vlakana a upravo će ti sastojci podstaći dobro probavno zdravlje i sprečiti zatvor.

Šta morate znati o cinku te vitaminima C i D u borbi protiv KOVID-a 19?

Hidratacija

Kako sadrži oko 90 posto vode, ona nudi elektrolite poput kalijuma, što je čini zdravim međuobrokom u vrućim letnjim danima. Svejedno je jedete li je sveže isečenu, u obliku soka ili zamrznutu – ona će uvek biti jednako zdrava.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Utiče na mozak i živčani sistem

Kolin je još jedan antioksidant koji se nalazi u lubenici, a utiče na:

  • Rad mišića
  • Pamćenje
  • Prenos impulsa unutar nervnog sistema
  • Rani razvoj mozga

Jedna teorija pojašnjava kako kolin može pomoći kod usporavanja razvoja Alchajmerove bolesti, ali ne postoji dovoljno dokaza.

Sprečava pojavu bola u mišićima

Lubenica i sok od lubenice mogu ublažiti bol i ubrzati oporavak kada su u pitanju bolni mišići. U studiji sprovedenoj 2017. godine, profesionalnim sportistima je ponuđen sok od lubenice s dodanim L-citrulinom 2 sata pre maratona, a oni su, za razliku od onih koji su dobili drugu tečnost prijavili da ih mišići manje bole 24- 72 sata nakon trke. Ne zna se bi li sok od lubenice bez dodatka pomogao.

Za lepšu kožu

Kako je puna vitamina C koji je telu potreban kako bi proizvodio kolagen koji je odgovoran za zdravlje ćelija i jak imunitet, lubenica je zaslužna i za dobar izgled. Bogata je i likopenom, sastojkom koji usporava proces starenja te čini "flekice" i sve ožiljke manje vidljivima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Utiče na metabolizam

U studiji objavljenoj 2019. godine, u zaključcima stoji kako sastojci lubenice mogu poboljšati funkcije metabolizma, što uključuje i gojaznost. Istraživanje je sprovedeno nad 33 osobe koje su gojazne ili imaju višak kilograma te su morali konzumirati ili 300 grama lubenice u danu ili keks s malo kalorija, i tako 4 nedelje. Oni koji su jeli lubenicu izjavili su da su bili manje gladni od onih koji su jeli keks. Uz to su osobe koje su jele lubenicu nakon 4 nedelje imale:

  • Viši nivo antioksidanata u organizmu
  • Izgubili su nešto kilograma
  • Niži krvni pritisak

Deluje kao diuretik

Neke osobe koriste pripravke i lekove  kako bi iz organizma izbacili višak vode i soli, što može biti korisno ako imate problema s bubrezima, visokim pritiskom i ostalim stanjima. U studiji od pre 6 godina zaključeno je kako lubenica može biti jednako delotvorna kao i neke tablete. No, bez razgovora s doktorom, lekove nemojte zameniti lubenicom!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading