Salo na stomaku je razarajuće po telo: Srce i jetra su organi koji najviše pate

Autor:

Lifestyle

27.06.2020

14:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sloj sala na stomaku može biti veoma opasan upozoravaju lekari!

RepublikaFoto: pixabay.com
Čak i mala gojaznost može biti opasna

Jedno istraživanje je pokazalo da sloj masti koji se nalazi oko sala može oslobađati proteine koji u telu razvijaju kancerogene ćelije.

Stoga bi trebalo da obim struka držite u ravnoteži kako ne biste riskirali svoje zdravlje. Ako ste ženkog pola i ako vam je obim struka veći od 89 cm ili ako ste muškarac i obim struka vam je veći od 101 cm, velika je verovatnoća da imate popriličnu količinu masnih naslaga oko stomaka. A to može dovesti do brojnih komplikacija.

Rizik za razvoj dijabetesa

Ako je vaša jetra prekrivena masnim tkivom, njena funkcija prerađivanja glukuze u organizmu je ograničena. Na taj način šećer ostaje u krvotoku umesto da ga jetra preradi, što dovodi do pojave dijabetesa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kod gojaznosti jetra je sprečena da obavlja svoju funkciju

Rizik od pojave metaboličkog sindroma

Razvijanje metaboličkog sindroma je ozbiljan rizik ako imate velik obim struka. Ovo dalje vodi ka povećanju rizika od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara. S obzirom na to da su ova oboljenja hronična, pod hitno je potrebno da redukujete ishranu kako biste se oslobodili opasnog sala.

Sve vesti iz rubrike zdravlje možete pročitati ovde.

Povećan rizik za pojavu raka

Masti u našem telu emituju posebnu vrstu proteina koji zdrave ćelije mogu pretvoriti u kancerogene. Stručnjaci zato upozoravaju da bi gojazne osobe trebalo češće da posećuju lekara i rade sistematske preglede.

Kožna oboljenja

Ćelije masti zapušavaju arterije i sprečavaju da krvotok funkcioniše pravilno. Zbog toga što koža nije snabdevena adekvatnom količinom krvi, može doći do pojave bubuljica, akni i povećanog lučenja sebuma na površini. No, i pored ovog estetskog problema, poremećaj u radu krvotoka je mnogo opasniji zbog mogućnosti srčanog udara.

RepublikaFoto: pixabay.com
Gojazni ljudi češće imaju probleme sa bubuljicama

Demencija

Jedno istraživanje je pokazalo da žene sa velikom količinom masnih naslaga na stomaku imaju tri puta više šanse da razviju demenciju i kognitivne poremećaje u kasnijim godinama života.

Zbog svih ovih opasnih pojava vreme je da hitno krenete na dijetu i promenite način ishrane. Salo u našem organizmu štetu pravi temeljno i podmuklo; i preko noći se može dogoditi da se zdravstveno stanje naglo pogorša.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading