POSLE KARANTINA: Trening za bolje raspoloženje

Autor: Tanja Jovanović

Lifestyle

24.06.2020

15:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svesni smo kako je karantin uticao na nas, počevši od smanjenja cirkulacije, opuštanja mišića, gubitka kondicije, anksioznosti, poremećaja sna, povećanja telesne mase, potencijalnog povećanja hroničnih bolesti, bolova u leđima, vratu, pa sve do nedostatka vitamina D, sa kojim je stanovništvo već u deficitu...

RepublikaFoto: pixabay.com
Posle pauze počnite sa laganim treningom


Vraćanje u formu nije nimalo lako i biće potreban određeni vremenski period da se dostigne raniji nivo fizičke spreme. Ivan Paunović, sportski psiholog i personalni trener, za Srpski telegraf daje konkretne savete kako da to i uradite.

- Vrlo je bitno naglasiti da je potrebno raditi postepeno, i na fizičkom i na mentalnom planu - kaže Paunović. On dodaje da ne treba da budemo previše strogi prema sebi jer izolacija od par meseci sa nemogućstvom slobodnog kretanja mnogo utiče na čovekov organizam i može izazvati ozbiljne posledice po zdravlje, pogotovo sa psihološkog aspekta.

SAMO UMERENO

Umerena fizička aktivnost i boravak u prirodi, meditacije, masaže... stvaraju bazne reakcije na telo, oslobađajući razne hemikalije poput endorfina i serotonina, koji utiču na bolje raspoloženje i povećanje energije.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Ivan Paunović

- Teško i intezivno vežbanje može prolazno suzbiti imunološku funkciju do tri sata, pa čak i više, a izaziva i kisele reakcije u organizmu. Hormoni nadbubrežne žlezde (kortizol, epinerfin, norepinerfin) smanjuju aktivaciju imunog sistema i povišeni su nekoliko sati u periodu oporavka. Umerena fizička aktivnost može pojačati imunološku funkciju gornjih disajnih puteva čak 50 %. Zato savetujem da se krene sa umerenim vežbama (trbušnjaci, čučnjevi...) u kući ili u prirodi, da se provodi što više vremena u prirodi i na suncu, naravno, sa dozom opreza za osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima i osetljivom kožom. Sunce nam pomaže u procesu stvaranja vitamina D, koji je i prohormon, te ima veliki uticaj u preventivi raznih patogenih stanja u organizmu. Posebno su lekoviti zraci jutarnjeg sunca - kaže naš sagovornik.

BEZ NAGLIH PROMENA

Ljudi koji su se vratili u teretene nikako ne treba da posežu za velikim težinama, već treba postepeno da se vraćaju u formu.

- Gledajte da se polako vraćate u formu, da imate pored sebe uvek flašicu vode ili prirodnog voćnog soka i da uvedete voće i povrće u ishranu, posebno sezonsko voće. Sve ovo treba da prati i dobar san, koji je veoma bitan za regeneraciju tela, a najbolji period da odete na spavanje je između 22.00 i 01.00. I zapamtite, nagle promene uvek su opasne, svaka preteranost protivna je prirodnoj ravnoteži, dok su postupnost i umerenost siguran put ka zdravom životu - kaže sportski psiholog.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading