Ruska vakcina protiv korone štitiće najmanje dve godine

Autor: Sputnjik, Republika

Lifestyle

22.06.2020

08:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Vakcina protiv koronavirusa, koju je razvilo Ministarstvo odbrane Rusije i Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju 'Gamalej' štitiće vakcinisanu osobu od bolesti najmanje dve godine", saopštio je direktor Centra Aleksandar Gincburg.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Prema rečima lekara, vakcina se daje dva puta. Isti gen se unosi u organizam na različitim nosiocima, što daje mogućnost da vakcinisana osoba dobije imunitet, i to na duži vremenski period - rekao je Gincburg.

Prema njegovim rečima, takav pristup garantuje da će osoba koja primi vakcinu biti zaštićena od koronavirusa najmanje dve godine, a možda i duži period.

Prema njegovim rečima, za masovnu vakcinaciju stanovništva Rusije biće potrebno oko sedamdeset miliona doza vakcine protiv korone.

Rukovodstvo zemlje i zdravstvene organizacije usvajaju mere u cilju pokretanja procesa masovne proizvodnje vakcina.

Pritom, lekar se požalio da stručnjaci stranih medicinskih organizacija ne žure da podele tehnologije za razvoj vakcine, uprkos tvrdnjama da je neophodna transparentnost u tom procesu.

Klinička testiranja vakcine centra "Gamalej" i Ministarstva odbrane započeta su 18. juna na 18 dobrovoljaca u bolnici "Burdenko". Za sada nije primećena ni jedna komplikacija kod pacijenata. Planirano je da testiranja budu završena do kraja jula.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading