Koja četka je idealna za vaš tip kose!

Autor:

Lifestyle

12.06.2020

00:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oblik četke, raspored iglica, kao i mnoge druge karakteristike osmišljene su sa razlogom, a na vama je da odredite kakva četka će najviše odgovarati vašem tipu kose.

RepublikaFoto: Photo by kyle smith on Unsplash
Foto: Ilustracija

Kad ste bili mlađi i naivniji svaka četka je manje-više bila ista i svaka je "obavljala posao", jedina razlika koju ste priznavali bila je ona između četke i češlja.

Sigurno je da ni jedno ni drugo nisu bili omiljeni predmet vašeg detinjstva, posebno kada dođe red na raščešljavanje zamršenih vlasi. Za sve nas u odraslom dobu, odjednom, postoji čitava lista - četke za mokru kosu, okrugle četke, četke sa razređeno raspoređenim zupcima, za raščešljavanje... Vaš kriterijum za odabir četke bi trebalo da se zasniva na tipu kose i vrsti stilizovanja koju preferirate, a s obzirom na trenutnu situaciju na tržištu, izbor odgovarajuće četke nije tako jednostavan kao što se misli.

Osim što će razmrsiti i stilizovati kosu, funkcija četki je opsežnija nego što mislite, pa tako četka služi svojevrsnoj masaži glave ili, na primer, ravnomernom nanošenju ulja i preparata za kosu koji je neguju.

Češalj

Razmak između zubaca češlja će vam najbolje reći koja je njegova primarna uloga. Za kovrdžave devojke, koje izvan tuša ne češljaju kosu, najbolji je češalj sa krupnim razmacima između zubaca, zbog toga što raščešljava kosu bez uništavanja prirodne teksture lokne.

Ukoliko je vaša kosa prava, bolje je da se odlučite za češljeve sa užim razmacima između zubaca. "Gusti" češljevi sa zašiljenim vrhovima najbolji su za razdavanje kose pre sušenja, a takođe ostavljaju efekat pegle za kosu.

RepublikaFoto: Photo by kyle smith on Unsplash
Foto: Ilustracija

Četke za raščešljavanje

Isina je da su zapravo sve četke pravljene, makar delimično, sa svrhom raščešljavanja kose. Ipak, četke za raščešljavanje najčešće su posebno dizajnirane, tako da budu dovoljno nežne za upotrebu na vlažnoj kosi, mada se mogu koristiti i na suvoj kosi ako vam kosa nije previše gusta.

Ovakva četka pogoduje najvećem broju  žena, osim ako nemaju neki od obrazaca uvijenih vlasi, koji ne reaguju dobro na bilo kakvo raščešljavanje. Ako je vaša kosa sklona tome da se zamrsi, ni češalj vam neće pomoći, već je najbolje da nakon kupanja upotrebite četku za raščešljavanje zajedno sa proizvodima koji će razmrsiti čvorove.

Četke u obiku vesla

Ovo su usko-specijalizovane sestre četki za raščešljavanje. Najbolje deluju na ženama sa dugom, gustom kosom, jer su one često prevelike i nespretne na kratkoj ili tankoj kosi. Većina veslo-četki za kosu dizajnirana je za svakodnevno češljanje i stillizovaje kose.(Primer je scena gde Zlatokosa provodi sate češljajući ovakvom četkom svoju kosu rasutu po podu).

Namenjene su ženama s ravnom do blago talasastom kosom koje ne zahtevaju komplikovanu stilizaciju, a mogu se korisititi i na moktoj, kao i na suvoj kosi. Takođe, pogodne su za raščešljavanje lokni nakon uvijanja i za prirodno ispravljanje tokom sušenja kose fenom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Okrugle četke

Okrugle četkie su možda najučinkovitije četke svih vremena. Viđamo ih u velikom broju, što je očigledan znak da bi trebalo da imamo bar jednu u svom kupatilu, međutim, postoji tako mnogo varijacija njihovog izgleda koje nas zbunjuju, ukoliko o njima baš ništa ne znamo.

Okrugle četke su savršene za stvaranje brzopoteznog volumena i klasičnih talasa. Od obima ovakve četke zavisi i to koliko će biti krupni talasi, a takođe, njihov obim se prilagođava i dužini kose. Oko tanjih okruglih četki možete više puta da obmotate pramen kose, pa ćete imati gušće talase.

Ono što će vam dodatno privući pažnju je svakako to da vrsta iglica/dlačica nije ista kod ovih četki. Već duže vreme se četke od prirodne dlake divljeg vepra smatraju najefikasnijim i najzdravijim vidom čekinja za održavanje kose. One su nežnije od većine drugih četki, pa bi za dame koje imaju krhku i lomljivu kosu možda bilo vredno uložiti u četku koja je u potpunosti izrađena od čekinja ili od mešavine čekinja i nekog drugog.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading