Brijanje ili depilacija, pitanje je sad! Najčešće nedoumice o uklanjanju dlačica

Autor:

Lifestyle

08.06.2020

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako su se kozmetički saloni otvorili, termin je teško dobiti iz jednostavnog razloga - svi su požurili na ulepšavanje. Zato neki i dalje biraju "sam svoj majstor" tehniku i većinu stvari obavljaju sami kod kuće.

RepublikaFoto: youtube.com/EMAN
Foto: Ilustracija

Čupanje obrva, trajni lak, farbanje izrastaka... Neko vreme smo bili prisiljeni da sve ovo radimo sami, a čini se kako mnogi i dalje biraju tu opciju jer ne mogu da dobiju termin u salonu ili još uvek ne žele da se izlažu riziku i zarazi.  Još jedna stvar koju su žene obavljale u salonu je uklanjanje dlačica, a kozmetičarka Šarlot Koneli (Charlotte Connoley) otkriva odgovore na najčešća pitanja o depiliranju i brijanju, za MSN.

Koliko često se treba brijati?

Sve zavisi od toga koliko brzo vam rastu dlačice, koje područje želite da brijete, genetika... Uglavnom, navike brijanja su kod svakoga drugačije. Nekima je dlaka deblja i raste brže, pa samim tim moraju i češće da se briju. Noge i pazuhe možete da brijete svaka tri dana, ako volite da su potpuno glatki, ali imajte na umu da dlake na pazuhu mogu da rastu mnogo brže nego na nogama. Dokle god koristite oštar žilet i dobre proizvode za negu kože, možete se brijati čim vidite malo dlačica. 

Sapun ili pena za brijanje?

Korišćenje pene daje puno bolje rezultate nego korištenje sapuna. Mnogi sapuni mogu da isuše i iziritiraju kožu. Pena sadrži sastojke za hidrataciju i hrani kožu kako bi ostala mekana i glatka. 

Brijanje "na suvo"? Jedno veliko NE!

Brijanje na suvo je loša je ideja. Žilet iritira kožu, a može da dođe i do urastanja dlačica. Mokre dlake briju se lakše, a topla voda otvara pore i samo brijanje je puno ugodnije.

Koliko često treba da menjate brijač?

Promenite brijač onda kada vam koža postane gruba nakon brijanja - to znači da brijač vuče dlake, umesto da ih reže.

Hoće li od brijanja da izrastu deblje dlake?

Ne, brijanje neće učiniti vaše dlake debljim. Samo genetika utiče na debljinu i brzinu rasta dlake. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ako ipak preferirate depilaciju, ne brinite, Šarlot ima i za to savete.

Šta sve treba da uradim pre depiliranja?

Prvo pripremite kožu, znači neka nema nikakvih iritacija. Onda uradie piling 24 sata pre kako biste uklonili mrtve ćelije kože. 

Koliko treba da budu dugačke dlake?

Što je duža dlaka, to je manje bolno kada ih uklanjate. Ne bi trebalo da budu jako kratke jer vosak neće dopreti do korena. idealna dužina je 4-5 milimetara.

Da li je depiliranje šećernom pastom manje bolno?

Može biti manje bolno za one s osetljivom kožom jer sadrži prirodne sastojke koji se "hvataju" za dlaku, ne za kožu. 

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Koliko često se treba depilirati?

Na svakih 4 do 6 nedelja je skroz u redu, ali sve naravno zavisi od debljine dlake i o tome koliko one brzo rastu. 

Proizvodi za samopotamljivanje?

Da, proizvode za samotamnjenje bi i trebaloda nanosite tek posle depiliranja, tačnije 48 sati nakon depilacije. 

Depilacija i nanošenje krema i šminke?

Najbolje bi bilo da pričekate 24 sata pre nanošenja šminke kako bi se koža oporavila.

Kako da negujem kožu posle depiliranja?

Koristite prirodne losione bez parfema kako biste smirili kožu, a izbegavajte sunčanje, saune, vruće kupke i plivanje, kako se koža ne bi iritirala. Dezodorans, samotamnjenje i šminku nanosite tek idućeg dana.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Da li sama mogu da depiliram bikini zonu?

Da, to je zapravo najbolji način uklanjanja dlaka jer ih uklanjate iz korena, pa je potrebno više vremena da opet izrastu. Bikini zonu baš zato je bolje depilirati nego brijati. Koža je na tom području takođe osetljivija, a brijanje je može veoma iziritirati, uzrokovati osip i urasle dlačice. Tehnika je ključ - treba da pravite brze pokrete prema gore.

Koji su saveti za manje bolnu depilaciju?

Topli tuš ili kupka pre depiliranja otvara pore, što smanjuje bol kod uklanjanja dlaka. Takođe, koža je osetljivija u vreme menstruacije i menja se nivo hormona, pa je bol jača. Neka dlačice budu dovoljno duge i morate imati dobre pokrete - brze i nagle. To su neki trikovi koji pomažu da uklanjanje dlačica manje boli.

Za one koji vole da koriste kremu za uklanjanje dlaka, evo  nekoliko saveta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kada je bolje koristiti kremu?

Odabir tehnike uklanjanja dlačica je na vama. Kreme su najbrži način, a i dobre su za teško dostupna mesta. Obavezno prvo nanesite kremu na mali deo tela kako biste bili sigurni da nemate alergiju.

Da li  je efekt korišćenja krema isti kao brijanje žiletom?

Sve metode uklanjaju dobro dlake, samo zavisi koliko često se brijete - rezultat depiliranja je dugotrajniji od brijanja i krema.

 

 




 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading