Muče vas jaki menstrualni grčevi? Možda patite od OVE bolesti!

Autor:

Lifestyle

15.05.2020

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Većina žena u nekom trenutku života oseti vrlo snažne menstrualne grčeve, no kada to postane tortura i bolovi se javljaju na više mesta, uzrok bi mogla biti endometrioza, kažu lekari.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naziv bolesti dolazi od "endometrija", naziva za sluzokožu materice. Endometrioza je poremećaj u kojem se benigne ćelije endometrija nasele i počnu da rastu izvan maternice, recimo na jajnicima ili čak na bešici ili crevima.

Endometriotično tkivo osetljivo je na polne hormone jednako kao i normalna sluzokoža materice, ono raste, zadebljava se i na kraju ljušti. Za vreme menstruacije žena s endometriozom ne krvari samo iz materice nego iz svih otoka endometrija izvan nje, prenosi "Zadovoljna.hr".

Pošto brojna druga stanja mogu izazvati slične bolne simptome, mogu proći godine dok se endometrioza ne dijagnostifikuje. Dotad se u zahvaćenim organima mogu stvoriti priraslice i upale.

Svaka deseta žena, po procenama stručnjaka, pati od endometrioze. Bol povezana s endometriozom obično počinje danima pre i traje tokom menstruacije i nakon toga nestaje. Može se osetiti u donjem delu abdomena, ali i u leđima i tokom mokrenja, pražnjenja creva ili polnog odnosa.

Žene s takvim osećajem bola, posebno ako je povezan s menstrualnim ciklusom, trebale bi se obratiti svom ginekologu, koji može otkriti znakove endometrioze ultrazvučnim pregledom. No sigurna dijagnoza može se postaviti jedino laparoskopijom pod anestezijom.

U toj će proceduri hirurg napraviti malen rez u blizini pupka, umetnuti instrument - laparoskop - i njime u abdomenu potražiti tkivo nalik endometrijskom. Ponekad ga može i očistiti.

Lekovi poput sintetskih progesterona, tableta za kontracepciju i protivupalnih analgetika mogu pomoći u ublažavanju problema. Simptomi se mogu privremeno povući s trudnoćom. Treba napomenuti da endometrioza često utiče na ženinu plodnost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading