Umor je glavni simptom OVIH 8 bolesti, a neke od njih su veoma opasne!

Autor:

Lifestyle

14.05.2020

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Umor je jedan od glavnih simptoma skoro svih bolesti, no često ga ignorišemo s obzirom na to da živimo užurbano te smatramo da je umor rezultat upravo toga.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Samostalan simptom umora najčešće ne govori ništa, niti obolelim osobama, niti lekarima, već se mora gledati u kontekstu pojave drugih simptoma, piše "Ordinacija.hr".

No, umor takođe može dolaziti u različitim varijacijama – obolela osoba se može osećati nedovoljno naspavano, može osećati da ne može dugo vežbati kao nekada ili može osećati manjak energije kroz celi dan. Osoba se može osećati i emocionalno i psihički umorno, što može biti posledica stresa.

1. Usporeni rad štitne žlezde

Štitna žlezda kontroliše ne samo nivo energije, već i aktivnost metabolizma i imuniteta. Problemi s štitnom žlezdom nisu neuobičajeni, a ubraja se među dve glavne bolesti zbog kojih se pojavljuje umor.

Uz umor, simptomi usporenog rada štitne žlezde su: zatvor, debljanje, suva koža, čest osećaj hladnoće...

2. Adrenalni umor

Iako nije toliko čest kao usporeni rad štitne žlezde, adrenalni umor je drugo najčešće oboljenje koje uzrokuje umor.

Uz njega se pojavljuje vrtoglavica, gubitak kilograma, proliv i hiperpigmentacija, odnosno pojavljuju se fleke na koži koje su tamnije od kože.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

3. Sindrom hroničnog umora

Ovaj sindrom čini skoro svaki zadatak vrlo izazovnim, a ponekad nemogućim - od odlaska na posao do kućnih poslova. Baš zbog toga oko 25 posto obolelih je vezano za kuću.

Uz umor, pojavljuju se bol, upale, a čak i maglovito razmišljanje.

4. Anemija

Anemija se pojavljuje jer u krvi nema dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca koji prenose kiseonik. Uz umor, anemija podstiče vrlo jake menstruacije, pojavu polipa, kao i nedostatak vitamina B12. Vrlo bleda koža, ubrzan rad srca, glavobolje i vrtoglavice, kao i lomljivi nokti takođe su simptomi anemije.

5. Dijabetes

Umor je česti simptom dijabetesa, a jaka žeđ i česta urinacija jednako tako su simptomi dijabetesa. Razlog tome je što telo pokušava da održi nivo glukoze u krvi, što ostavlja osećaj premorenosti.

6. Klinička depresija

Kod kliničke depresije, loša volja i jak umor su glavni simptomi. Oboleli često nemaju snage niti volje izaći iz kreveta, a kamoli obavljati svakodnevne obaveze. Uz to, tuga, gubitak apetita, kao i problemi s koncentracijom su simptomi kliničke depresije.

7. Endokarditis

Endokarditis, odnosno upala ili infekcija srca takođe može izazvati umor. Kod ovog se oboljenja, pojavljuje i groznica, kao i što osobu često "prolaze žmarci".

Znojenje, vrtoglavica, otečena stopala... Znakovi koji upućuju na srčane probleme

8. Apneja

Apneja sprečava kvalitetan san jer i do minut možemo biti bez vazduha te zbog toga možemo osećati manjak energije tokom celog idućeg dana. Glasno hrkanje je isto simptom apneje, a uz pomoć svog partnera možete "dijagnostikovati" radi li se o apneji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading