Pojesti ili baciti, pitanje je sad: Evo šta da radite s proklijalim krompirom

Autor: Kurir, Republika

Lifestyle

08.05.2020

00:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Uveliko je počela sezona mladog krompira, ali u mnogim domaćinstvima ima još dosta zaliha onog prošlogodišnjeg koji je još u sasvim dobrom stanju. Taj krompir bez ikakve bojazni može da se koristi u ishrani, ali kad počne da klija (što se sada dešava zbog više temperature napolju), stvari nisu baš tako jednostavne.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Evo šta o ovom povrću treba da znate:

Krompir sadrži solanin, štetni alkaloidni sastav koji služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krompiru. Toksične klice krompira mogu da izazovu probavne tegobe ili glavobolju zato ih obavezno treba odseći.

Ako je krompir mekan ili ako se smežurao, obavezno ga bacite, ali ako je tvrd i zdrav, možete ga ljuštiti, izdubiti na mestu gde je proklijao i koristiti za dalju pripremu.

Da biste usporili klijanje krompira, nakon kupovine čuvajte ga na hladnom i tamnom mestu, najbolje u kartonskoj kutiji ili papirnoj kesi da bi vazduh mogao da cirkuliše. U plastici krompir ne može da "diše" pa će se i pre pokvariti.

Ako čuvate veću količinu krompira, redovno ga proveravajte, a one koji su proklijali ili omekšali izdvojte da ne bi podstakli kvarenje ostalih.

Krompir nemojte čuvati zajedno s lukom jer on, zbog gasova koje ispušta, ubrzava njegovo propadanje.

Komentari (0)

Loading