TUP BOL U LEĐIMA: Ovo su simptomi cista u bubrezima!

Autor: stil

Lifestyle

04.05.2020

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bubrežne ciste su okrugle ili ovalne vrećice ispunjene tekućinom koje se formiraju pojedinačno ili u većem broju u ili na bubrezima. Mogu biti povezane s ozbiljnim poremećajima, ali češće su takozvane jednostavne pojedinačne nekancerozne ciste koje retko uzrokuju komplikacije.

RepublikaFoto: youtube.com/daveywaveyfitness
Foto: Ilustracija

Nije jasno šta uzrokuje jednostavne bubrežne ciste i važno je naglasiti da jednostavne bubrežne ciste nisu iste kao ciste koje nastaju od policistične bolesti bubrega. Normalno, bubrezi filtriraju štetne materije i tečnost iz krvi, a kod osoba s policističnim bubrezima, oni postaju uvećani s više cista koje ometaju normalnu bubrežnu funkciju.

To ponekad može dovesti do otkazivanja bubrega i potrebe za dijalizom ili transplantacijom bubrega. Jednostavne bubrežne ciste često se otkriju tokom ultrazvuka koji se radi zbog drugih stanja, na primer praćenja trudnoće. Jednostavne bubrežne ciste koje ne uzrokuju nikakve poteškoće ili simptome obično ne zahtevaju lečenje.

Ako jednostavna bubrežna cista naraste dovoljno, simptomi mogu uključivati:

- Tup bol u leđima ili u predelu slabina

- Groznica

- Bol u gornjem delu stomaka

U slučaju navedenih simptoma treba zatražiti lekarsku pomoć.

Uzroci, faktori rizika i moguće komplikacije

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nije jasno šta uzrokuje jednostavne ciste bubrega. Jedna teorija sugeriše da se razvijaju kada površinski sloj bubrega oslabi i formira vrećicu (divertikulu). Vrećica se zatim napuni tečnošću, odvoji se i razvije u cistu. Rizik od jednostavnih cista na bubrezima povećava se sa starenjem, iako se mogu pojaviti u bilo kojoj dobi. Jednostavne bubrežne ciste češće su kod muškaraca.

Infekcija - bubrežna cista se može inficirati uzrokujući groznicu i bol.

Pucanje ciste - cista na bubrezima koja pukne uzrokuje jake bolove u leđima ili slabinama.

Zastoj mokrenja - cista bubrega koja ometa normalan protok urina može dovesti do oticanja bubrega (hidronefroza).

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading