Biljka koja ne košta ništa i raste svuda u Srbiji: Čisti pluća, jača srce, čuva od moždanog udara

Autor:

Lifestyle

25.04.2020

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samonikla biljka sremuš, u našem narodu poznata i kao "medveđi luk", izuzetno je zdrava biljka koja sadrži obilje etarskih ulja, minerale, soli, šećer, vitamin C, karotin, belančevine, masti i alicin. Najzdravije je jesti u prvim mesecima proleća jer tada je prepuna hraljnivih materija.

RepublikaFoto: Wikipedia
Sremuš je biljka koja raste svuda po Srbiji

Ukoliko protrljate bilo koji deo biljke među prstima, osetićete karakterističan miris belog luka. Ali, kada zagrizete listić sremuša, njegov glavni sastojak alin, pod uticajem kiseonika, pretvara se u alicin koji preporađa kardiovaskularni sistem i pomaže da krvni sudovi ostanu mladi i elastični. Istovremeno, sprečava da se krv lepi za krvne sudove.

Pored toga što čisti organizam od toksina, ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo, vrlo male količine ove biljke su dovoljne da podstaknu cirkulaciju i aktiviraju krvotok.

Hematomi i rane koje sporo zarastaju bivaju brzo izlečene ako se premažu svežim sokom od sremuša, a kupke sa njegovim lišćem smiruju nadraženu kožu, ekceme i dermatitis.

Sremuš je izuzetno zdrav i ima širok dijapazon primene kod različitih problematičnih stanja. Pored aktiviranja krvotoka i obnavljanje krvnih sudova, on je izuzetno koristan i kod problema sa glavom, stomakom...

 

 

Glava - ublažava glavobolju, usporava proces starenja, štiti od moždanog udara, podiže opštu otpornost organizma.

Pluća - olakšava tegobe kod respiratornih bolesti, iskašljavanje i pražnjenje sinusa, pomaže kod gripa i prehlade.

Srce - jača srce i krvne sudove, prevenira kardiovaskularna oboljenja, arteriosklerozu, štiti od infarkta, reguliše krvni pritisak.

Krv - snižava loš holesterol i masnoće u krvi, čisti krvotok.

Stomak - smanjuje tegobe kod gastritisa i čira, podstiče lučenje supstanci koje štite sluzokožu želuca, pozitivno deluje protiv parazita, povoljno utiče na normalizaciju crevne flore, prevenira bolesti jetre i organa za varenje.

Sremuš se najčešće konzumira kao salata, a postoji i u obliku sirupa, vina i esencijalnih kapi. 

Ono što je posebno zgodno kod ove biljke jeste da sama niče, te je možete brati kako u šumi, tako i zasaditi u svojoj bašti bez ikakvih ulaganja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading