Kućica kao iz bajke: Uredite dom uz 8 saveta švedskih dizajnera, rezultat će vas ostaviti bez daha!

Autor:

Lifestyle

25.03.2020

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proleće je vrieme u godini kada najčešće pravimo promene u svom domaćinstvu. Ako vam je životni prostor prepun šarenih sitnica koje nemaju svoje mesto i odvlače pažnju ili jednostavno želite kompletnu promenu, možda će vam pomoći neki od saveta švedskih dizajnera.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Nordijski dizajn interijera u poslednje je vreme sve popularniji. Odlikuju ga čiste linije, neutralne boje, prirodni materijali, razne teksture i mnoštvo bilja. Cilj takvog dizajna je da u nama stvori osećaj smirenosti i spoji prirodu s modernim dizajnom.

1. Svež početak s belim zidovima

Beli zidovi predstavljaju čisto platno koje možete ukrasiti raznobojnim fotografijama i policama. Boja ne mora biti isključivo bela, može biti i neutralna nijansa sive ili plave. Odaberite boju koja neće diktirati smer u kojem će uređenje prostorije ići.

RepublikaFoto: www.west65.rs
Foto: Ilustracija

2. Koristiti monohromatsku paletu boja

Najbrži način do bistrog uma je prostor neutralne i kohezivne palete boja. Takvu prostoriju lako možete urediti sitnicama u boji bez stvaranja osećaja nereda.

3. Boje u dom unesite prirodnim materijalima

Prirodni materijali prostoriji mogu dodati boje bez stvaranja oštrog kontrasta. Svoj dom umesto šarenim tepisima i jastucima živih boja ukrasite biljkama i drvenim nameštajem. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

4. Lagom – ravnoteža prirode u domu

Lagom je švedska reč koja predstavlja način života specifičan za švedsku kulturu. Odličan način kako možete uvesti lagom u životni prostor je pomoću biljaka, pletenih korpica, nameštaja od prirodnih materijala i detalja od kamena. 

5. Ukrasite teksturom, ne bojom

Mnogi švedski dizajneri se umesto bojama igraju teksturama. Ukrasi različitih tekstura mogu postići isti efekat kao i boje, ali bez osećaja pretrpanosti i nereda. 

6. Sakrijte svoj nered

Verovatno ste primijetili što je zajedničko svim Švedskim domovima koje viđamo na društvenim mrežama – nema vidljivog nereda. Nema cipela pored ulaznih vrata, nema figurica i praznih vaza na stolovima, a na stoliću u dnevnoj sobi možemo videti samo biljku i eventualno knjigu.

Pospremite nepotrebne stvari u korpice ili još bolje, donirajte ih kako biste napravili mesta u domu, ali i svom umu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

7. Napravite galeriju na zidu

Umesto da svaku sliku okačite na zasebno mesto, odredite jedan zid koji će služiti samo za galeriju slika. Na taj način pažnja ostaje na samo jednom zidu, a ne na svim stranama prostorije odjednom. Pokušajte da motive na slikama uskladite s prigušenim tonovima prostorije. Na taj način galerija neće izgledati neuredno i neplanirano.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading