Profesor sa Hemijskog fakulteta: Malo vajde od asepsola, OVO sredstvo je ubica koronavirusa u kući

Autor: telegraf.rs, Republika

Lifestyle

24.03.2020

10:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao najbolje sredstvo za čišćenje kuće od koronavirusa profesor Hemjskog fakulteta, dr Goran Roglić navodi preparate na bazi hlora i 70-postotni etanol. Dakle, ima i efikasnijih sredstava od asepsola.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Kao što je i ranije rekao prof. dr Goran Bjelogrlić, ima i efikasnijih sredstva od asepsola sa kojima ćete biti sigurni da ste ubili ste nepoželjne klice. Sa tim se očigledno slaže i profesor Roglić.

- Najefikasnija hemijska sredstva prema podacima i stranim izvorima jesu preparati na bazi hlora i 70-postotni etanol. Što se tiče etanola, on se kod nas uglavnom proizvodi kampanjski, vezan je za preradu šećera. Međutim, prema informacijama kojima ja raspolažem, u ovom momentu su aktivirane šećerane i povećana je proizvodnja etanola u šećeranama. Pored toga aktivirane su destilerije koje peku rakiju da prerađuju 70-postotni etanol – rekao je u jutarnjem programu RTS-a.

Slaže se i sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije koja je takođe istakla da su najbolja sredstva na bazi hlora.

- Što se tiče površina najefikasnije sredstvo jeste na bazi hlora natrijum-hipohlorid koji većina nas ima u domaćinstvima, a to je poznata varikina. Varikina se koristi u razblaženju 1:25 za direktno tretiranje površina. Ukoliko su površine prethodno oprane detrdžentom, razblaženje je 1:50. A u krajnjoj nuždi ukoliko nema drugih sredstava može se koristit za dezifenckiju ruku u razblaženju 1:100 – zaključio je.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading