Higijena domaćinstva: Redovno dezinfikujte ove predmete u kući i smanjite rizik od zaraze koronavirusom!

Autor: Republika

Lifestyle

21.03.2020

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Higijena prostora u kojem boravimo jako je važna, naročito sada. Koronavirus zadržava se na površinama i važno je dezinfikovati stan, kuću i to činiti često. Pranje ruku je najvažnija stavka, međutim virus se može zadržati na mobilnom telefonu, odeći, obući, volanu automobila, ručkama, kvakama, parketu...

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zbog toga je bitno da svakodnevno prebršemo dezinfekcionim sredstvom kuhinjsku radnu površinu, slavine, lavabo, kvake, ručke koje često koristimo, vrata frižidera.

Ako koristite računar, dezinfekcija miša i tastature je obavezna. Bilo bi dobro imati vlažne antibakterijske odnosno dezinfekcione maramice na vidljivom mestu, nadohvat ruke kako bi ukućani mogli prebrisati daljinske upravljače i mobilni telefon najmanje dvaput dnevno.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ranije studije pokazale su da je mobilni telefon prljaviji od daske na šolji u toaletu. Već je i to dovoljan razlog da ga često čistimo, a sada je to obavezno. Setite se samo koliko puta ga uzmemo u ruke, a da smo prie toga dirali novac, bankomat, vrata... 


Ako imate malu decu i puno igračaka, vodite računa o tome da su čiste. Ako su plišane, redovno ih perite u mašini, a plastične i drvene očistite dezinfekcionim sredstvom.
RepublikaFoto: Photo by The Honest Company on Unsplash
Foto: Ilustracija

U svoja četiri zida osećate se sigurnije, nego napolju pa verovatno i manje perete ruke. Baš zbog toga bitno je stan držati čistim. Za kauč, fotelje i tepih koristite sredstva u raspršivaču. 

Takođe je bitno da ne ulaziti i šetati u obući po stanu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija



Za dezinfekciju možete koristiti hidrogen peroksid koji je jak antiseptik. U domaćinstvu se koristi u najblažem obliku, u razmeri 97 posto vode i tri posto hidrogen peroksida.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading