Naučnici zaključili kako trač ima i svoje pozitivne strane

Autor: opušteno.rs, republika.rs

Lifestyle

14.03.2020

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi vole da tračare. Verujemo da ne postoji osoba koja to nije bar jednom u životu uradila, pa čak i one koje nisu sklone tome bar su nekada u životu prozborili sa svojom najboljom prijateljicom po neku "pikanteriju". A da li ste znali da tračararenje ima i pozitivne strane?

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naučnici sa University of Pavia u Italiji su u svojoj studiji došli do zanimljivih spoznaja o tračarenju. Naime, zaključili su kako trač ima i svoje pozitivne strane.

U istraživanju su učestvovale 22 žene, a psiholozi su proučavali kako tračarenje utiče na mozak. Glavna autorka studije dr. Natascia Brondino je htela otkriti postoji li biohemijski razlog za osećaj bliskosti koje su žene osećale nakon tračarenja.

Za vreme tračarenja dolazi do izlučivanja oksitocina. Oksitocin se naziva hormonom sreće i ljubavi. Izlučuje se i za vreme porođaja i utiče na zbližavanje majke sa bebom. Kada se radi o uobičajenim temama kao što je na primer, razgovor o vremenu, nivo oksitocina nije bio veliki.

 

Muškarci nisu bili uključeni u ispitivanje jer su naučnici hteli izbeći razvijanje privlačnosti među ispitanicima jer bi se oksitocin izlučivao zbog osećaja koje imaju jedni prema drugima, a ne zbog trača.

Dr. Brondino smatra kako trač može uticati na utvrđivanje pravila grupe i na razvijanje i osnaživanje društvenih veza. Na njegov učinak ne utiče ni karakter ispitanika. Psihološke karakteristike kao što su empatija, proživljeni stres ili zavist nisu imale uticaj na porast oksitocina, napisali su autori.

Dakle, bez obzira o tome šta mislimo o tračarenju, naučnici smatraju da je dobro za mozak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading