Neka kuća zablista! Jabukovo sirće najbolje i najzdravije sredstvo za čišćenje

Autor:

Lifestyle

20.03.2020

21:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Blagotvorna svojstva jabukovog sirćeta već su dobro poznata. Ali, ne samo da doprinosi boljem zdravlju, lepšem izgledu kože i kose, jabukovo sirće može se upotrebiti i kao univerzalno sredstvo za čišćenje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Uklanja fleke sa odeće

Jabukovo sirće može ukloniti mrlje i prljavštinu sa odeće. Pomešajte jednu kašičicu jabukovog sirća i jednu kašičicu alkoholnog. Nanesite ih direktno na fleku na odeći i ostavite nekoliko minuta da odstoji. Potom odeću ubacite u mašinu za veš i normalno je operite.

Uklanja bakterije sa voća i povrća

Jabukovo sirće može poslužiti i kao dezinfekciono sredstvo kada je priprema namirnica u pitanju. Nedovoljna higijena hrane može dovesti do bakterijskih infekcija ili pojave parazita u organizmu.

 

 

Iskombinujte vodu i jabukovo sirće u razmeri 3:1 – na primer, na tri šolje vode dodajte jednu šolju jabukovog sirća. U napravljeni rastvor potopite voće i povrće na 10 do 15 minuta i nakon toga dezinfikovane namirnice možete konzumirati.

Najbolje rešenje za začepljeni odvod

Hemijska sredstva za čišćenje odvoda mogu biti "teška" i sadržati brojna jedinjenja koja mogu izazvati probleme sa zdravljem.

Za ovo sredstvo potrebno vam je jabukovo sirće i soda bikarbona.

Sipajte pola šolje sode bikarbone u odvod, a zatim dodajte jednu šolju jabukovog sirća( oko 240 ml). Nakon nekoliko minuta, isperite odvod vrućom vodom. Posle 5 minuta odvod ponovno isperite hladnom vodom i dobićete čistu sudoperu.

 

 

Čisti i polira drveni nameštaj

Jabukovo sirće je odlično kod čišćenja i poliranja drvenih površina. Takođe, efikasno uklanja i mrlje nastale od vode na komadima nameštaja.

Pomiješajte pola šolje Jabukovog sirćeta sa pola šolje biljnog (suncokretovog, ili nekog drugog) ulja. Uronite pamučnu krpu ili papirni ubrus i vaše drvene površine će zablistati.

 

 

Univerzalno sredstvo za čišćenje

Od jabukovog sirća možete napraviti univerzalno sredstvo za čišćenje svih površina u kupatilu

Ovo sredstvo ćete pripremiti tako što u bocu as raspršivačem od 0,75 l treba uliti 250 ml jabukovog sirćeta i dodati 30 kapi eteričnog ulja limuna. Zatim dodajte 50 ml tečnog deterdženta i dopuniti sadržaj boce sa vodom. Lagano promućkati i pripremili ste sredstvo od koga će blistati vaše kupatilo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading