Plašite se sitnih bubuljica po rukama? Evo koja bolest izaziva ovo stanje na koži

Autor:

Lifestyle

08.03.2020

13:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Keratosis pilaris je oboljenje kože koje se pojavljuje usled prevelike proizvodnje keratitnina u telu. Ovo nije zarazna bolset, ali onima koji imaju sitne bubuljice po rukama predstavlja veliki estetski problem.

RepublikaFoto: facebook.com/Dr Priya Gill, Skin Specialist - Dermatologist / Pakar Kulit
Foto: Ilustracija

Keratitinin koji se stvara akumulira se u korenu dlake zbog čega se javljaju sitna zapljenja koja čine da koža izgleda kao "šmirgla".

Od ovog oboljenja češće pate žene nego muškarci. Pošto je keratosis autoimuna bolest, moguće rešenje leži u ishrani jer je istraživanjima utvrđeno da ovakve probleme na koži imaju osobe koje su osetljive na gluten.

 

 

Gluten se nalazi u žitaricama kao što je ječam, raž, ovas i u mnogim industrijskim proizvodima za čiju se proizvodnju koriste žitarice kao osnovna sirovina.

 

 

Takođe, među stručnjacima ne postoji definitvno slaganje oko toga šta uzrokuje ovu bolest. Neki čak smatraju da je i genetika krivac, ali, ono što je evidentno, jeste da se sa godinama ovi problemi postepeno povlače i koža izgleda bolje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading