Boli vas glava i stalno ste umorni? Možda vam nedostaje OVAJ važan mineral!

Autor:

Lifestyle

06.03.2020

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Umor, nedostatak snage, glavobolje i loš apetit mogu biti posledica nedostatka magenzijuma, minerala koji je veoma važan za pravilno funkcionisanje organizma.

RepublikaFoto: Pixabay.com
Nedostatak magnezijuma povezan je sa glavoboljom i hroničnim umorom

Magnezijum je u našem telu povezan sa više od 300 biohemijskih procesa koji utiču na to da naš organizam pravilno funkcioniše. S obzirom na to da je nedostatak magnezijuma teško klinički dijagnostifikovati, naučnici ga često zovu i "nevidljivi simptom".

Stoga, ukoliko imate neki od sledećih simptoma, možda je najbolje da u svoju ishranu uvrstite namirnice bogate magnezijumom kako biste oporavili svoj organizam.

Glavobolja

Brojne studije pokazale su da osobe koje pate od migrena imaju nižu koncentraciju magnezijuma u svom telu. Kako ovaj mehanizam funkcioniše za sada još uvek nije precizno utvrđeno, ali se pretpostavlja da nedostatak ovog minerala remeti funkciju serotoniskih receptora što povećava upalne procese u telu.

Grčenje mišića

Magnezijum pomaže da se mišići u telu brže oporave od stresa i umora. Nedostatak magnezijuma mišićima uskraćuje potrebnu energiju za oporavak što pored grčeva može izazvati i pojavu mučnine, povraćanja i vrtloglavice kada ste umorni.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto:Ilustracija

Neodoljiva želja za čokoladom

Kod nedostatka potrebnih nutritijenata u organizmu, telo često daje signal u vidu potrebe za odrđenom hranom. Ukoliko vas mlečna čokolada neodoljivo privlači, ovo je pouzdani znak da vam fali magnezijuma.

Česte promene raspoloženja i depresija

Magnezijum je povezan sa funkcijom neutotransmitera u mozgu koji utiču na pamćenje, razmišljanje i emocije. Stoga, ukoliko imate neobjašnjive emotivne bure, razmislite još jednom da vašem telu pružite više magnezijuma.

S obzirom na to da se samo 1 odsto magnezijuma nalazi u krvi, a ostatak u kostima, laboratorijskim metodoma je jako teško ustanoviti da osoba pati od nedostatka ovog minerala. Ukoliko osećate neki od pobrojanih simptoma, rešenje se nalazi u ishrani, a navike možete da promenite na sledeći način:

Izbegavajte alkohol i gazirana pića

Iako se magnezijum redovnom ishranom unosi u dovoljnim količinama, problem nastaje kada se konzumiraju pića koja remete ravnotežu u organizmu. 

Gazirana pića su puna šećera koji onemogućava apsorpciju vitamina D što posledično vodi i ka lošoj iskorišćenosti magnezijuma koji smo uneli putem hrane. Alkohol takođe doprinosi lošoj apsorpciji, pa umesto "žestokih pića", trudite se da konzumirate vino ili pivo koji su puni antioksidanasa i flavonoida.

RepublikaFoto: pixabay.com
Spanać od svih namirnica sadrži magnezijum koji se lako apsorbuje

Hrana bogata magnezijumom

Magnezijum se nalazi u svežem povrću, naročito zelenim lisnatim biljkama kao što su zelena salata, spanać i blitva. Takođe, ima ga puno i u svežem voću. Prilikom termičke obrade hrane deo magnezijuma se gubi, zato se potrudite da koristite sveže namirnice bez dodatne obrade.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Stojan

06.03.2020 11:44

Svako jutro sam se budio sa blagom glavoboljom i bolovima u vratu i ramenima.Skoro sam dobio na poklon od sestre anatomski magnetni jastuk,i mojim mukama je dosao kraj.Odlican je za polozaj gleve i vrata tokom spavanja.Inace pijem tablete magnezijuma sa malim pauzama i votamin C.

Brka

06.03.2020 18:31

Odlican tekst