Zbog zagađenja vazduha koža vam brže stari - sačuvajte mladalački izgled uz ove trikove

Autor:

Lifestyle

01.03.2020

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bez obzira na to gde živimo, zagađenje vazduha, osim što utiče na zdravlje, ima veliki uticaj i na naš najveći organ, kožu.

Foto: Ilustarcija

Ruski dermatolog Galina Ostaškova istakla je da smo na svakodnevnoj bazi izloženi hemikalijama, smogu i dimu, što za posledice ima dehidraciju kože, prerano starenje, umoran beživotan ten, bore i zapušene pore, kožu sklonu crvenilu, suvu kožu sklonu svrabu, akne.

Ostaškova daje savete za antioksidativnu negu.

- Logično rešenje za problem izloženosti zagađenju jeste pojačana higijena, ali jednostavno umivanje lica nije dovoljno da se ove čestice uklone jer su zarobljene u porama. Svakodnevna antioksidativna nega i detoks kože od svih oblika zagađenja biće vam od pomoći - rekla je Galina Ostaškova i naglasila da je bitno hidrirati kožu, ali i organizam.

HIDRACIJA

- Dehidrirana koža nije isto što i suva koža. Svim tipovima kože potrebna je hidracija jer svaka koža može biti dehidrirana ili isušena, pa i ona sa aknama i masna. Nedovoljan unos vode kroz kozmetičke hidrantne preparate utiče na starenje kože. Zapravo, od dehidratacijskih mrlja nastaju bore, a koža gubi volumen - objašnjava dermatolog.

Vitamin C obnavlja i čisti kožu, posvetljava je, daje joj sjaj i stimuliše proizvodnju kolagena

Blagotvorna je nega bogata hijaluronskom kiselinom. Za vrlo suvu kožu prirodna ulja dodatno čine da zarobite vlažnost i poboljšate zaštitnu barijeru.

Kako zagađenje deluje na kožu?

Postoji pet tipova zagađivača vazduha koji deluju kao najveći rizik za izgled kože

1. Izduvni gasovi automobila

2. Dim cigareta

3. Nusprodukti proizvodnje

4. Nanočestice

5. Smog

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ/pixabay.com/fotomontaža
Foto: Ilustarcija

Probleme sa kožom koji ovi zagađivači prouzrokuju su

1. Smeđe fleke

2. Neujednačen, umoran ten

3. Bore

4. Proširene pore

5. Osetljiva koža sklona crvenilu

6. Suva koža sklona svrabu

7. Akne

Jednostavno umivanje lica nije dovoljno da se ove čestice uklone jer su zarobljene u porama. Koristite umirujuće kreme, umivanje nežnim sredstvom bez agresivnih deterdženata da se rešite prašine, čestica zagađivača, mikroba, itd. koji su se nakupili na koži tokom dana.

Piling dva puta nedeljno pomoći će da se otpuše pore, odbace mrtve ćelije, prljavština i bakterije koje se nakupljaju na koži. Hemijski piling prepustite stručnjacima.

Maska od banane i jogurta za hidraciju

Ova maska će licu povratiti sjaj i baršunast izgled. Potrebno je samo pola banane, koju ćete izgnječiti, i onda tome dodati četiri supene kašike jogurta. Nanesite masku na očišćeno lice, ostavite da deluje 15 minuta, pa se umijte mlakom vodom.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Ilustarcija

Recept za domaći C serum

Sastojci:

- čajna kašičica askorbinske kiseline u prahu

- 3 čajne kašičice destilovane vode

- čajna kašičica glicerina

- 1/4 čajne kašičice vitamina E (tečnog ili u kapsulama)

- bočica od tamnog stakla po mogućnosti s pipetom

Priprema:

Vrlo je bitno da serum ne pravite nikakvim metalnim priborom, znači, samo keramika, plastika, drvo ili staklo.

U posudicu stavite kašičicu askorbinske kiseline i tri kašičice destilovane vode. Mešate plastičnom kašikom dugo, 30-60 minuta (poenta je da se kristalići askorbinske kiseline potpuno rastvore).

Nikako ne zagrevajte vodu da bi se C vitamin brže otopio jer ćete ga time samo uništiti. Nakon toga dodajte kašičicu glicerina i vitamin E. Ako kupujete kapsule, onda je probušite iglom i istisnite tečnost u serum. U kapsuli se nalazi količina koja je potrebna.

Vitamin C obnavlja i čisti kožu, uz to je posvetljava, daje joj sjaj, stimuliše proizvodnju kolagena. Deluje preventivno protiv slobodnih radikala, smanjujući pojavu fleka, i opuštanja kože.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading