Domaće maske brišu ispucale kapilare s lica! Evo kako da sami napravite melem kod kuće

Autor: Jovana Šipčić

Lifestyle

13.02.2020

05:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otarasite se ispucalih kapilara prirodnim melemima! Ispucali kapilari na licu ružna su i neprijatna pojava, mogu biti crveni, plavi, ljubičasti i bezopasni su, ali mogu dovesti do hronične bolesti rozacee. Kako objašnjava ruski dermatolog Svetlana Žukovskaja, ispucali kapilari se nazivaju kuperoza, a pojavljuju se kada krvni sudovi izgube elastičnost, šire se i puknu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Iako se ne zna tačan uzrok, pretpostavlja se da su najodgovorniji geni i slabo vezivno tkivo. Tu su i unutrašnji faktori, poput stresa i poremećaja hormona, ali umnogome i sami doprinosimo tome jer alkohol, kofein, nikotin i jaki začini dokazano imaju loše dejstvo na kapilare.

Ruski recepti

  • Maska

U jednakim količinama pomešajte kamilicu, neven, cvet divljeg kestena, poljskog rastavića i krompirov skrob. Komponente se mešaju dok se ne dobije kaša koja se potom nanese na gazu i stavi na lice. Maska se ukloni posle 10-15 minuta, a lice umije čajem od kamilice.

  • Antikuperozni tonik

U pola litra vode staviti dve-tri kašike kamilice. U hladnu infuziju dodajte dve tablete askorutina izdrobljene u prah. Tonik treba koristiti dva puta dnevno za umivanje.

Gimnastika lica

Položite prste horizontalno na vrh obraza ispod oka. Nasmešite se intenzivno, a uglove usana pomerajte prema gore. Kada se nasmejete, trebalo bi da osetite otpor. Držite tako u osmehu nekoliko trenutaka, pa opustite mišiće. Ovu vežbu ponovite dvadesetak puta. Kao rezultat zidovi krvnih sudova su ojačani i vaskularna mreža se značajno smanjuje.

Prirodna pomagala

RepublikaFoto: pixabay.com
Peršun moćan prirodni borac

Aloja

Isecite list aloje uzduž i držite ga u frižideru nekoliko dana. Pred spavanje isečenom stranom lista aloje mažite kožu lica, koju ste prethodno očistili mešavinom zelenog ili crnog čaja. Možda osetite peckanje, ali ono prođe posle dva-tri tretmana. Ovakav postupak ponavljajte svaki drugi dan u toku dve nedelje.

Zeleni paradajz

Tokom 10 dana svakodnevno stavljajte obloge od zelenog paradajza tako što ćete ga iseći na kriške i držati dva minuta na problematičnim zonama. Zeleni paradajz sadrži kiseline koje aktivno deluju na suzbijanje kuperoze. Posle obloge operite lice i nanesite hranljivu kremu.

Peršun

Uzmite šaku peršunovog lista i prelijte ga sa 100 ml kipuće vode. Poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Nakon toga procedite i dodajte 50 ml mleka. Time pokvasite manji peškirić, iscedite i ostavite na licu 20 minuta. Tretman ponavljajte 20 dana. Ovaj recept koristile su i naše bake.

Mleko od žalfije

Četiri kašike osušene žalfije prelijte sa 200 ml ključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji desetak minuta. Procedite i dodajte 200 ml mleka. Umijte se ovim mlekom, pa posle toga lice operite prohladnom vodom. Proceduru možete ponavljati svakodnevno, dok ne dođe do poboljšanja.

Jabukovo sirće

Veliki neprijatelj problematičnih kapilara je jabukovo sirće. Nanesite ga na ispucale kapilare, a proces lečenja ponavljajte tri puta dnevno po 10 minuta. Nakon mesec dana ovakve terapije ispucali kapilari će se povući.

Dodatni saveti

1. Koristite losion za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom
2. Nosite šešir i šal
3. Ne zaboravite da i zimi sunčani zraci imaju loš uticaj na kožu
4. Nosite šal ili ešarpu oko vrata jer i vetar oštećuje kožu
5. Zaboravite na mnogo alkohola, a posebno na crveno vino jer se smatra da ono izaziva upalu i pucanje kapilara
6. Izbegavajte ekstremne temperature, kako toplotu tako i hladnoću
7. Kupajte se i umivajte mlakom vodom, nikada vrućom ili hladnom
8. Pokušajte da u kući održavate ujednačenu temperaturu bez velikih oscilacija
9. Koristite kvalitetnu šminku i kozmetiku za lice

SIMPTOMI KUPEROZE

  • Manji ili veći ispucali krvni sudovi mogu biti jarko crvene, ljubičaste, pa čak i plavičaste boje poput paukove mreže
  • Osetljiva zona su nozdrve, ali i jagodice i obrazi. Ponekad su zahvaćene samo nozdrve, ali može se pojaviti i na celom licu
  • Pojavi kuperoze može da prethodi crvenilo u licu. Druge kožne promene rozacee su eritroza i eventualno male bubuljice, pa čak i gnojnice

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading