Novost u operaciji raka dojke: Implant veličine semenke spas za hiljade obolelih!

Autor: Republika

Lifestyle

10.02.2020

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Magnetski implant veličine semenke uskoro će spašavati hiljade obolelih od karcinoma dojke kako ne bi morali ići na ponovljenu operaciju. Reč je o novoj tehnologiji koja funkcioniše kao marker koji lekarima omogućuje lakšu operaciju tumora i njegovih delića koje inače ne bi mogli videti ni osetiti.

RepublikaFoto: Photo by alexandra marcu on Unsplash/pixabay.com
Foto: Ilustracija

Trenutno je verovatnoća visokih 25 posto da će žene koje su bile na operaciji tumora dojke zbog delića koje hirurzi nisu uspeli videti i odstraniti, morati na ponovljenu operaciju dojke.

Ali kod pacijenata koji su dobili Magseed implantat, samo ih je šest posto išlo na drugu operaciju. Tehnika bi trebala nadomestiti onu koja je u upotrebi još od 1970. godine, a podrazumeva umetanje čelične žice koja se pričvrsti za tumor na početku operacije.

To je neugodno i stresno za pacijenta jer se žica lako može otkačiti ili pomeriti čak do nekoliko centimetara pre nego što operacija započne, a to znači da postoji velika verovatnoća da će tumorsko tkivo zaostati te da će biti potrebna ponovljena operacija kako bi ga hirurzi u potpunosti odstranili. Ali  stručnjaci tvrde kako se Magseed uopšte ne miče.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Hirurg Džejms Harvi iz Univerzitetske bolnice Južnog Mančestera (University Hospital of South Manchester NHS Foundation Trust) među vodećim je britanskim stručnjacima i on je sprovodio kliničko ispitivanje na 1000 žena kako bi uporedio rezultate čelične žice i Magseed implanta.

- Žica može biti neprijatno iskustvo za pacijente, a iz perspektive hirurga nije neuobičajeno da se pomakne ili otkači. To znači da tokom godine imamo nekoliko operacija za koje se kasnije uspostavi da nismo izvadili kvržicu u uzorku koji smo odstranili, a to je užasno za pacijente. Magseed implant definitivno omogućuje preciznost, a hirurg može biti uveren da je na pravom mestu. Sve je manje stresno za pacijenta, ali i za operacijski tim - pojasnio je on.

Oko 55.000 novih slučajeva raka dojke dijagnostifikuju u Ujedinjenom Kraljevstvu svake godine. Primećuju bolje trendove jer zahvaljujući ranoj dijagnostici uspeju bolest prepoznati na vreme.

Uspešna hemoterapija takođe omogućava da se kvržica značajno smanji pre same operacije. Upravo je zato naročito važno precizno ustanoviti gde je tumor formiran. Ponekad je reč samo o sitnom nagomilavanju ćelija koje je nemoguće golim oko razlikovati od ćelija zahvaćenih rakom. Magseed implante su koristili u 28 bolnica širom zemlje, a još 15 bolnica istražuje učinak implanta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pacijentkinje su dobile lokalni anestetik prilikom aplikacije implanta, a tumor su precizno locirali zahvaljujući ultrazvuku ili mamogramu. Magseed implant je velik oko pet milimetara, a izrađen je od medicinskog čelika. Ubacuje se kroz dugačku i tanku iglu. Tokom operacije kojom se odstranjuje tumor, hirurg koristi sondu Sentimag koja emituje magnetsko zračenje i ispušta visoke zvukove kad se približi implantu.

Marija Rotvel (51) iz Velikog Mančestera dobila je dijagnozu agresivnog raka dojke u januaru 2019. godine. Bivša biciklistkinja i službenica lečila se Herceptinom zahvaljujući kojem se tumor smanjio sa 3,8 centimetara na 0,5 centimetra. U julu su je operisali i rekli su joj da se izlečila.

- Jako, jako sam srećna. Procedura oko ubacivanja implanta Magseeda trajala je oko 15 minuta nedelju dana pre operacije i sve je bilo bezbolno. Imala sam opciju i da mi umetnu žicu na dan operacije, što bi mi oštetilo tkivo. Zahvaljujući ovome, nemam ožiljak na dojci nego samo jedan mali ožiljak pod rukom gde su mi odstranili limfni čvor. Rak ti oduzme samouverenost, a sve što smanjuje ožiljke važno je za pacijente - istaknula je ona.

Erik Majes je izvršni direktor u Endomagu koji je razvio Magseed. - Intuitivno reč je o dobroj stvari jer može smanjiti rak, te ga precizno izvaditi u celosti, ali još nemamo dovoljno podataka. Teoretski, moglo bi se koristiti kod različitih vrsta tumora - zaključio je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading