Naučnici utvrdili: Poremećaj disanja koji izaziva hrkanje ublažava se na OVAJ način!

Autor: Republika

Lifestyle

09.02.2020

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema naučnim istraživanjima, poremećaj koji otežava ljudima disanje noću, može biti povezan sa količinom masti na njihovim jezicima.

RepublikaFoto: Photo by Adi Goldstein on Unsplash
Apneja u snu može izazvati glasno hrkanje i bučno disanje noću!

Kada su pacijenti sa apnejom u snu smršali, iza rezultirajućih poboljšanja ležalo je smanjenje masnoće na jeziku, rekli su istraživači.

Zadebljanje jezika

Još uvek nije jasno zašto se masne naslage formiraju na jeziku, ako znamo da ovaj mišić omogućava govor, disanje i prevrtanje hrane.

- Zadebljanje jezika može biti genetske prirode ili posledica evolucije. Zdravi obroci svakako pomažu da se izbegne taloženje masnoća na jeziku - objašnjava autor studije Ričard Švab.

RepublikaFoto: instagram.com/fissured_tongue
Foto: Ilustracija

Apneja

Reč je o poremećaju disanja koji izaziva hrkanje, glasno disanje i trzanje tokom spavanja. Može biti uzrok pospanosti tokom dana i generalno loše utiče na kvalitet života.

Najčešći tip je opstruktivna apneja. Javlja se tokom spavanja, kada gornji disajni putevi delimično ili potpuno postanu neprohodni. Osobe sa prekomernom težinom, uvećanim vratom i krajnicima nosioci su većeg faktora rizika.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako sprečiti pojavu apneje?

- Pokušajte da smanjite telesnu težinu

- Spavajte na boku

- Izbegavajte alkohol, naročito pre spavanja

- Ne uzimajte tablete za spavanje bez odobrenja lekara

Ozbiljnija stanja zahtevaju bolnički tretman. To podrazumeva i upotrebu aparata za disanje. Tokom noći mehanizam upumpava kiseonik i drži disajne puteve konstantno otvorenim.

Naučnici sa Univerziteta u Filadelfiji posmatrali su 67 pacijenata koji boluju od opstruktivne apneje. Pacijenti su tokom tretmana izgubili oko 10 odsto telesne mase i za 30 odsto smanjili tegobe koje nastaju zbog apneje.

Posmatrajući veličinu otvora na gornjim disajnim putevima, naučnici su utvrdili da su poboljšanja nastala sa smanjenjem telesne težine. Gubitak kilograma odrazio se i na veličinu mišića vilice koji su neophodni za proces žvakanja hrane. Smanjili su se i mišići sa obe strane disajnih puteva.

 

 

- Pozdano smo utvrdili da se simptomi apneje ublažavaju usled redukcije masnoća na jeziku. Postavili smo jedinstveni terapeutski cilj, a to do danas nije bio slučaj prilikom lečenja - objašnjava doktor Švab.

Studija je objavljena u stručnom časopisu za respiratornu i urgentnu medicinu.

- Istraživanje daje tačne informacije o faktorima koji utiču na stvaranje apneje, ali ne postoje jasne metode koje mogu u potpunosti otkloniti masnoće nataložene na jeziku - objašnjava za BBC britanski doktor Nik Hopkinson.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading