Stručnjaci napokon otkrili koje meso povećava rizik za smrt

Autor: telegraf.rs, Republika

Lifestyle

08.02.2020

10:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novo istraživanje je pokazalo da konzumiranje nekoliko kobasica ili slanine tokom nedelje bi moglo da bude opasno za zdravlje čoveka jer povećava rizik od srčanog i moždanog udara, upozoravaju naučnici.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Studija, u kojoj je tokom tri decenije učestvovalo 29,682 ljudi, pronašla je da oni koji su regularno konzumirali prerađeno ili crveno meso bili su skloniji nizu bolesti, pa čak i ranoj smrti.

Učesnici studije koji su nedeljno jeli dve porcije crvenog, prerađenog ili živinskog meso imali su od 3 do 7 odsto veće šanse za nastanak kardiovaskularnih oboljenja.

Međutim, konzumiranje dve porcije isključivo crvenog mesa ili prerađevine, dakle ne živinskog i ribljeg, u toku jedne nedelje u proseku je povezan sa 3 odsto većim rizikom za smrt. 

Naučnici sugerišu da bi dobijeni rezultati trebalo da nas opomenu da smanjimo unos prerađenog mesa.

- Mala je razlika, ali je vredno toga tako da bi trebalo da smanjimo unos crvenog i prerađenog mesa poput barene kobasice i dimljenog mesa. Konzumiranje crvenog mesa takođe je povezano sa drugim zdravstvenim problemima kao što je rak - kaže autor studije Norina Alen.

Nedavne studije su dokazale da  ljudi koji jedu previše crvenog mesa u svom organizmu imaju povećanje hemikalija i toksina, što izaziva kardiovaskularna oboljenja, a ona dovode do srčanog i moždanog udara, pa i smrti.

Najopasnija hemikalija koju unosimo putem crvenog mesa trimeitlamin N-oksid, koji uništava naše krvne sudove polako ali sigurno. Trimeitlamin N-oksid dovodi do stvaranja krvnih ugrušaka koji zakrčuju krvotok, a to je veoma opasno. Dodaje da je dokazano da vegetarijanci i vegani imaju mnogo manji nivo ove hemikalije u krvi, što je navelo istraživače da se pozabave mesnim namirnicama i da ih detaljno istraže.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading