UZ ZDRAVSTVENU KNJIŽICU: Ožiljke od akni uklonite hemijskim pilingom

Autor:

Lifestyle

04.10.2017

00:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Malo pacijenata zna da je u Gradskom zavodu za kožne i venerične bolesti uz overenu zdravstvenu knjižicu moguće lečiti kožne bolesti lica, ali i negovati zdravu kožu.

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Ovde dr Đerić radi aparaturnu mezoterapiju

Stres, ishrana, poremećaj hormona, pubertet... mnogo je razloga za pojavu bubuljica, koje je, kad uzmu maha, nemoguće ukloniti samo preparatima. U lečenju akni se poslednjih godina kao najbolji pokazao hemijski piling, koji već sedam godina rade stručnjaci u Gradskom zavodu za kožne i venerične bolesti na Odeljenju za dermatokozmetologiju. Malo pacijenata uopšte zna da je ovde uz overenu zdravstvenu knjižicu i bez zakazivanja moguće lečiti kožne bolesti lica, ali i negovati zdravu kožu.

 

- Hemijski piling je samo jedan od tretmana koji radimo. Postoji više vrsta - površinski i srednje duboki, koji se primenjuju kod akni (u aktivnoj fazi i kod lečenja ožiljaka od akni), kao i antiejdž hemijski pilinzi, koji se primenjuju kada želimo da podmladimo kožu. Ovim tretmanom za nekih mesec dana može doći do smirivanja upalnih akni, suženja pora i uklanjanja ožiljaka - navodi dr Dubravka Đerić, dermatolog na odeljenju za dermatokozmetologiju.

Ona naglašava da se kod uklanjanja akni rade četiri tretmana na svakih desetak dana:

- Za to vreme, pacijenti obavezno moraju da kod kuće mažu kreme za regeneraciju kože posle pilinga i zaštitne kreme od sunca sa faktorom +50. U slučaju da se toga ne pridržavaju, mlada koža izgori i onda naprave više štete nego koristi.

 

Hemijski piling je odličan i za zreliju kožu, kao i mezoterapija, kojom se može početi kada krene fiziološko starenje kože (25-28 godina) kako bi se odložila pojava bora. Cena jednog tretmana mezoterapije ovde iznosi 5.000 dinara, što je mnogo jeftinije od privatnih klinika.

- Pored njega, preporučujem antiejdž tretman hijaluronskom kiselinom, koji služi za popunjavanje postojećih bora i volumenizaciju lica. Jedan kubik filera košta 15.000 dinara, što je duplo povoljnije nego kod privatnika - naglašava dr Đerić.

Najmanje agresivan tretman je biološki tretman dubinske hidratacije, tokom koga se ultrazvučnom špatulom ubacuju ampule za ishranu kože.

- Posle toga se radi masaža lica i stavlja maska - objašnjava doktorka i naglašava da je ovaj tretman preporučljiv za redovnu negu, kao i za sve koji žele da osveže lice.

Nema rešenja za tamne podočnjake

- Tamna boja kože ispod očiju ne potiče od melanina, već se ona javlja usled degradacije eritrocita. Medicina do sada nije našla rešenje za njihovo uklanjanje, pa nam jedino preostaju korektori za njihovo posvetljivanje ili tonizirajuće kreme - objašnjava dr Đerić i ističe da se mikrodermoabrazija primenjuje za ublažavanje pigmentacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading