Naučno je dokazano! Evo koji sve faktori mogu da izazovu neplodnost kod žena i muškaraca!

Autor: telegraf.rs

Lifestyle

15.01.2020

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neplodnost je stanje koje utiče na približno 15 odsto parova širom sveta. Prema pisanju „Insajdera“, ovo su stvari koje je potrebno da znate o tome koliko je neplodnost uobičajena, na koga sve utiče i koji faktori mogu biti odgovorni.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Faktori koji mogu izazvati neplodnost i kod muškaraca i kod žena

Prema stavu Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) u 35 odsto slučajeva neplodnost se dovodi u vezu sa određenom kombinacijom faktora i kod muškaraca i kod žena. U nekim slučajevima nije poznat tačan uzrok.

Poznato je, međutim, da postoje određena zdravstvena stanja koja mogu doprineti neplodnosti, kao što su:

- Hormonski poremećaj i nepravilan rad hipofize, nadbubrežne žlezde i hipotalamusa

- Dijabetes, cistične fibroze i autoimuni poremećaji

- Bolest male karlice

- Terapije za lečenje kancera, poput hemoterapije i drugih zračenja

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dodatni mogući faktori - muškarci

Istraživači procenjuju da je u oko 40 do 50 odsto slučajeva razlog za neplodnost leži u muškarcu. Kod muškaraca, ključni faktori u određivanju plodnosti su kvalitet i količina sperme. Visokokvalitetna sperma često se povezuje sa visokom mobilnošću, odnosno sposobnošću spermatozoida da plivaju kroz vaginu, do grlića materice i u jajovode gde mogu oploditi jajne ćelije. Količina je takođe važna – što je ima više, to je bolje.

 

 

Postoji mnogo načina na koji se može umanjiti kvalitet i količina sperme. Na primer, aktivnosti i navike koje izlažu testise pritisku ili vrućini:

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

- Česta vožnja bicikla

- Često držanje laptopa u krilu

- Nošenje uske odeće u predelu prepona

- Čest odlazak u saunu ili provođenje vremena u đakuziju

Tu je, naravno, i ishrana koja utiče na sveukupno mentalno i fizičko zdravlje. Mnogi faktori povezani sa nezdravim načinom života takođe su povezani sa neplodnošću, a neki od njih su:

- Loša ishrana - sa niskim udelom voća, povrća i hrane bogate vlaknima, prerađenim mesom, trans mastima i mlečnim proizvodima sa visokim udelom masti.

- Alkohol

- Pušenje

RepublikaFoto: Photo by Amritanshu Sikdar on Unsplash
Foto: Ilustracija

- Korišćenje anaboličkih steroida koji stimulišu rast mišića

- Gojaznost i loša kondicija

- Hronični stres

- Nedovoljno sna

- Depresija

Lekovi takođe mogu doprineti povećanju neplodnosti. Među njima su lekovi protiv raka prostate, testosteron, lek za krvni pritisak, lek protiv gljivica, cimetidin – lek koji se koristi za lečenje gorušice i čira na želucu.

Pored fizičkih i zdravstvenih poremećaja samih reproduktivnih organa, neka istraživanja pokazuju i da razni spoljni faktori mogu uticati na neplodnost. Na primer – Bisfenol A, sumpor-dioksid i ugljen-monoksid. Doduše, potrebno je sprovesti još istraživanja kako bi se shvatilo kako tačno spoljani faktori mogu uticati na neplodnost.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Faktori kod žena

Procenjuje se da 12 odsto žena između 15 i 44 godina u Americi ima problema da zatrudni. Najčešći uzrok kod žena je nedovoljna ovulacija.

Postoji mnogo razloga zbog kojih žena možda ne ovulira, ali najćešći razlog je sindrom policističnih jajnika ili PCOS. PCOS znači da žene proizvode više adnrogena nego što je normalno, i to može sprečiti ovulaciju. PCOS je uzročnik čak 80 odsto slučajeva neplodnosti povezanih sa nedostatkom ovulacije.

 

 

Starost takođe može igrati ulogu u neplodnosti. Žene starije od 32 godine imaju veću verovatnoću da imaju problema sa ovulacijom, posebno ako duže čekaju da zatrudne.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kao i kod muškaraca, fizičko i mentalno zdravlje igra jako važnu ulogu.

- Loša ishrana. Istraživanja pokazuju da je ishrana bogata zasićenim mastima i šećerom povezana sa problemom neplodnosti kod žena.

- Hronični stres. Nije jasno da li sâm stres uzrokuje neplodnost, ali istraživanja su pokazala da se stopa trudnoće kod žena povećavala sa smanjenjem nivoa stresa.

- Loš san ili poremećaj cirkadijalnog ritma – poput rada u noćnim smenama, dokazano utiču na proizvodnju određenih važnih reproduktivnih hormona poput TSH (hormona koji podstiče rad štitne žlezde) i prolaktina.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Medicinska stanja koja mogu uticati na neplodnost

- Endometrioza – nastaje kada lezije rastu sa spoljne strane materice i može izazvati jake bolove tokom menstruacije. Procenjuje se da 30% do 50% žena sa endometriozom doživljava neplodnost.

- Oštećeni jajovodi

- Infekcije u vagini ili grliću materice, kao što su HPV, gonoreja ili klamidija, mogu otežati opstanak sperme.

- Smanjena rezerva jajnih ćelija - može se desiti u poznim tridesetim ili četrdesetim godinama.

- Funkcionalna amenoreja ili gubitak menstrualnog ciklusa – usled prekomernog vežbanja, male telesne težine ili anoreksije.

- Strukturalne nepravilnosti u materici

- Celijakija

- Bolest štitne žlezde

Kada se obratiti specijalisti?

Parovi koji aktivno pokušavaju da postanu roditelji u 80% do 90% slučajeva uspešni su u prvoj godini, a 95% je šansa da će do trudnoće doći u roku od dve godine.

 

 

Ako do trudnoće nije došlo nakon šest meseci aktivnog pokušavanja, posebno ako imate 35 godina ili više, trebalo bi da razmislite o odlasku kod lekara ili specijaliste, jer bi to mogao biti znak neplodnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading