POZE ZA SPAVANJE: Protiv nesanice, bola, hrkanja i grčeva

Autor:

Lifestyle

02.10.2017

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Položaj u kom ležite, temperatura u prostoriji, kvalitet i visina jastuka i dušeka pomoći će vam da nesmetano regenerišete svoj organizam tokom noći.

RepublikaFoto: pixabay.com
Poza može da izazove bol

Kvalitetan san u dovoljnoj količini jedan je od uslova za celokupno zdravlje čoveka, pa je od velike važnosti da spavamo od šest do osam sati dnevno da bismo mogli normalno da funkcionišemo. Poremećaj spavanja javlja se iz više razloga: zbog neudobne obuće, umora, problema s nervnim sistemom ili zbog zračenja uređaja. Ipak, postoje efikasni načini da se oslobodite nesanice, ali i mnogih problema poput bolova u leđima ili grčeva, koji često remete san. Srpski telegraf otkriva kako da prilagodite uslove, sve od jastuka i dušeka pa do položaja tela, kako biste mogli nesmetano da regenerišete svoj organizam tokom noći.

Bol u ramenima

Kada se probudite s bolom u ramenu, to je znak da više ne bi trebalo da spavate na strani, niti da ležite na stomaku jer taj položaj može da utiče na deformitet ramena. Savet stručnjaka je da ležite na leđima. Stavite tanak jastuk ispod glave, a drugi jastuk stavite na stomak i zagrlite ga. U tom slučaju će ramena biti u pravilnom položaju, rasterećena. Ukoliko ne možete da spavate na leđima, lezite na stranu koja nije bolna, savijte noge u kolenima, prema grudima i stavite jastuk između njih. Ne preporučuje se da stavljate ruke ispod glave jer stvaraju neprirodan položaj ramena.

Bol u leđima

Bolovi u leđima zahtevaju pravilno držanje kičme, naročito ako vam je kriva. Za to je potreban kvalitetan dušek, ne previše mekan i da spavate na leđima. Dok ležite na leđima, smestite jastuk ispod kolena da biste oporavili krivu kičmu i smanjili napetost u tetivama. Možete da stavite i urolan peškir ispod donjeg dela leđa kao dodatnu potporu kičmi.

Ukoliko ste navikli da spavate na stomaku, stavite jastuk ispod donjeg stomaka i karlice tako da taj mali deo leđa ne može da se pomera.

Kada spavate na strani, najbolje je da zauzmete položaj fetusa. Kolena savite što bliže grudima, dok su vam leđa savijena u obliku luka. Stavite jastuk između kolena, što će omogućiti da vam se donji deo leđa opusti i ne bude napet.

Bol u vratu

Kao i kod bolova u ramenima, najbolje je spavati na leđima, uz potporu i na vratu. Odlično rešenje u ovom slučaju jesu jedan jastuk ispod glave i dva jastuka ispod obe ruke. Međutim, kako većina nije navikla na ovakav način ležanja, naučnici savetuju da, ako spavate na boku, pažljivo birate jastuk, odnosno visinu jastuka. Najvažnije je da jastuk ne bude previsok, do 15 centimetara debljine, dok širina jastuka isključivo zavisi od širine ramena.

Ne bi trebalo da zauzimate položaj na stomaku jer je tako vrat konstantno napregnut.

Nesanica

Kada ne možete da zaspite, izbegavajte korišćenje kompjutera, laptopa i mobilnih telefona jer dovode do poremećaja sna i drže vas budnim. Ako baš ne možete da zaspite, bolje je da uzmete da čitate knjigu. Savetuje se da izbegavate kofein, energetska i gazirana pića, kao i slatkiše šest sati pred spavanje.

Vežbanje ujutro i popodne su odličan način da se otarasite nesanice jer poboljšava cirkulaciju i olakšava da brže utonete u san.

Buđenje u snu

Ukoliko se često budite tokom noći, trebalo bi da izbegavate ne samo zračenje ekrana već i alkohol. On dovodi do dehidratacije tela i može znatno da poremeti vaš ritam sna. Ako želite da se naspavate bez prekida, temperatura sobe ne bi trebalo da bude veća od 20 stepeni Celzijusa.

Ne možete da se probudite

Ranoranioci verovatno nemaju problem sa alarmom i buđenjem svako jutro, dok oni drugi odlažu zvono budilnika po nekoliko puta, misleći da će se za tih 10 minuta naspavati dovoljno. Rešenje za jutarnje nezgode s buđenjem je vrlo jednostavno: svako jutro navijajte sat u isto vreme, čak i vikendom. Takođe, ne zaboravite da je potrebno i leći ranije.

Sprečite hrkanje

Mnogo ljudi je sklono hrkanju, a svima njima je zajedničko jedno: spavanje na leđima. Ovaj položaj sužava disajne puteve jezikom, a to tokom noći stvara neprijatan zvuk, koji može da probudi čak i onog ko hrče. Za rešavanje ovog problema jastuk ima glavnu ulogu jer kada spavate na mekanom uzglavlju položaj glave je idealan za hrkanje. Zato se trudite da uvek imate dodatni jastuk ispod ili spavajte na strani kako ne biste probudili sve ukućane.

 

Grčevi u nogama

Grčevi u nogama tokom sna često mogu da ukažu na oštećenje nerava ili nedostatak vitamina i minerala. Najbolje rešenje za ovo su svakodnevne vežbe istezanja, joge ili jednostavno masiranje nogu pre odlaska u krevet.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading