(VIDEO) ZLATNA PRAVILA DA SE KUĆA CAKLI I BLISTA: Pridržavajte se ovih saveta i uvek ćete imati savršeno čist dom

Autor:

Lifestyle

07.01.2020

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koliko ste puta u toku godine obratili Guglu sa pitanjem: Kako da skinem fleku sa tepiha, otklonim kamenac iz tuš kab, povratim u život masnu šerpu? Gotovo da ne postoji čovek u Srbiji koji nije potražio pomoć na internetu oko kućnih poslova makar jednom mesečno. Danas živimo u svetu gde jedan skupi hemijski proizvod može da ukloni fleku, očisti kamenac i "počisti“ usput bore na licu. Međutim, hemija nije uvek najbolje rešenje, pogoto ne za posuđe iz koga jedemo mi, a i naša deca.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Republika je zato odlučila da vam predstavi 10 trikova za čišćenje kuće iz vremena kada su naše bake živele bez hemikalija, deca bila zdrava i otporna, a kuća se caklila svakog dana.

Masno posuđe

Soda bikarbona je "majka svih majki" čišćenja, pa i masnoće. Da biste bez muke skinuli masne naslage sa tiganja, lonca, šerepe, potrebno je da u posuđe sipate 4,5 kašika sode bikarbone i prelijte vodom.

Kuvajte 30-50 minuta. Nakon toga samo prebrišite svoje sudove. Naravno, na ovaj način možete da čistite viljuške, kašike, noževe sve od kuhinjskih predmeta.

Takođe, možete da isečete i parče kromira koje ćete umočiti u sodu bikarbodu i tako očititi sudove od masnoće. Isto možete i sa suvom kesicom čaja - istrljate posuđe i očas posla sve se blista i to besplatno.

 

 

Domaća radinost - Sredstvo za dezinfikovanje

Sredstvo za generalno čišćenje kuhinje od svakodnevnih obroka napravite tako što ćete u boci sa raspršivačem pomešati 300 ml belog alkoholnog sirćeta, 200 ml vode i 40 kapi ulja eukaliptusa.

Opet jeftino, a fenomenalno! 

Čišćenje sudopere

Isperite je vodom, onda je sunđerom istrljajte pastom od pet kašika sode bikarbone i pet kašika mlake vode. Posle izvesnog vremena isperite sudoperu i prebrišite je čistom vlažnom krpom, a da bi sudopera zasijala istrljajte suvom krpom na koju ste dodali nekoliko kapi maslinovog ili bebi ulja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Za blistavu kuhinju bez muke i skupih hemikalija

Sredstvo za čišćenje zalepljene pegle

Kada peglamo odeću često nam se desi da se za uređaj zalepi ista, pa u paketu bacamo i pegli i komad garderobe.

Da biste ovaj problem rešili bez kupovine nove pegle, potrebno je tabletu paracetamola držite pomoću pincete ili malih klešta, zatim uključite uređaj, ali obavezno smanjite toplotu, trljajte tabletu po zagrejanoj ploči vaše pegle.

Trebalo bi da vidite kako se tragovi sami podižu. Ako se ovo ne dešava, pojačajte toplotu pegle ali budite posebno oprezni da ne izgorite prste.

Eko koža vs deca

Ako vam je dete crtalo po trosedu od eko kože i to hemijskom olovkom, nemojte se nervirati jer i za rešavanje tog problema postoji više caka.

Prvo za čim možete da posegnete je mleko pomešano za vodom. Gledajte da vode ima duplo više od mleka, promešajte tečnost i istrljajte nameštaj. Druga stvar - sunđer za sudove i kisela voda. 

 

 

Naspite. Istrljate. I problem rešen.

Sledeće rešenje je da uzmete pamučnu krpu stavite malo ulja na nju namažete na mesto gde je dete pokazalo umetničku slobodu i fleka ne staje. Bebi sapun i šampon su takođe na spisku sredstava za otklanjanje fleka na eko nameštaju.

Zapušeni slivnik

Ako vaš slivnik ne pušta vodu iz tuš kabine ili lavaboa vreme je da se pozabavite njime.

Trebalo bi prvo da otvorite slivnik i pokušate da ga očistite. Ukoliko to ne pomogne, onda pokušajte sa vakumom ili sajlom. U ovom slučaju možete koristiti sodu bikarbona pomešanu sa sirćetom. Ovu smesu samo sipajte u slivnik i onda kada se jave mehurići sipajte toplu vodu.

Kamenac u kupatilu

Mrlje po pločicama, naslage kamenca u tušu i wc šolji, voda koja teško prolazi kroz slavinu lavaboa su muke koje muče svako domaćinstvo u Srbiji... A tu su još i razne bakterije koje ni ne vidimo.

Kako bi očistili umivaonik od naslaga kamenca, napravite sredstvo od alkoholnog sirćeta i vode u rameri 1:1, natopite krpu i njom obložite slavinu. Krpu ostavite na slavini nekoliko sati ili preko noći.

Isto uradite i sa tušem na kome se redovno nakupi kamenac, a pogledajte u videu kako to da izvedete.

Što se tiče kamenca u WC šolji, da bi zablistala uz sirće moraćete da dodate i malo sode bikarbone.

Čašu smese prospite u šolju i za nekoliko minuta desiće se magija. Što se tiče fugni u kupatilu - pomešajte sirće, limunov sok, sodubikarbonu, vodu i sa starom četkicom istrljajte fugne na pločicama.

Fleke na tepihu

Na fleku od crnog vina treba sipati malo belog vina. Potom, pokvasite krpu hladnom vodom i njome tapkajte po isflekanom delu tepiha, kako bi krpa upila prosuto vino.

Druga mogućnost je da potpuno prekrijete fleku solju. Ako imate masnu fleku na otiraču sipajte malo soli, sode bikarbone ili kukuruznog skroba.

Ne trljate, već ostavite da deluje barem nekoliko sati, a zatim usisajte tepih. Za fleke od kafe i čaja napravite rastvor od vode i belog sirćeta u razmeri 50:50. Sunđerom nanesite rastvor na fleku, a zatim čistim i dobro upijajućim papirom pokupite tečnost sa tepiha.

Ako imate još pitanja na temu čišćenja kuće, pogledajte video ispod i saznaćete 38 trikova za dom koji će da sija od čistoće.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading