SVE MANJE SRPSKIH IMENA U SRBIJI: Elmedin umesto Tomislava

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tradicionalna imena koja su se godinama davala novorođenčadima poput Milica, Nikola, Lazar i Ana zamenjena su kratkim imenima Leo, Teo i Nora.

RepublikaFoto: pixabay.com
Srpska imena sve manje popularna

Iz generacije u generaciju popularnost mnogih imena se menja, a neka i nestaju s lista u knjigama rođenih. Danas u Srbiji ima mnogo više roditelja koji deci daju neobična imena, a sve je manje onih koji decu nazivaju u skladu s tradicijom, kulturom ili nekom od istorijskih ličnosti, kao što je to bio slučaj kod imena naših dedova i očeva.

 

Ime koje nosimo nas određuje. Roditelji i kumovi su se oduvek trudili da daju deci imena simboličnog značenja, koja će se uklapati u naše društvo. Tradicionalna imena koja su se godinama davala novorođenčadima poput Milica, Nikola, Lazar i Ana zamenjena su kratkim imenima Leo, Teo i Nora. Postoji mnogo razloga zbog čega moderni roditelji daju kratka imena svojoj deci. Tako imamo imena čija slova imaju simboliku, boju, po ugledu na holivudske zvezde, tradicionalna, antička ili jednostavno zato što su u ovom trenutku takva imena popularna među novopečenim roditeljima.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, proteklih sedam decenija ista imena su se smenjivala na lestvici popularnosti, a broj neobičnih imena iz dana u dan se povećava. Na spisku najčešćih beogradskih imena za dečaka je Lav, a za devojčicu Mia. Osim Lava, za dečake su popularna i imena Leon, Leonardo, Emran, Manuel, Sebastijan, Elmedin, Egzon, Edison, Jan, Vid, Leo, Teo, Noa. Kod devojčica koje su rođene u Beogradu najčešća su sledeća imena Lara, Lea, Selena, Nika, Afrodita, Dea, Ela, Teona, Zoja i Daša.

Ovakva imena pre 30 godina u Srbiji nisu postojala, a tada je najčudnije ime bilo Anastasija. Po baki Radmili, dedi Tomislavu, ocu Draganu ili majci Ljiljani, sve manje dece dobija imena jer se ovi nazivi duboko ukorenjeni u našoj tradiciji retko daju današnjoj deci jer nisu "moderna".

Za nesvakidašnja imena u Srbiji naročito se opredeljuju poznate ličnosti, a nogu je povukla Jelena Karleuša kada je ćerkama dala imena Nika i Atina. Nedavno je i sestra Nataše Bekvalac Kristina Bekvalac donela na svet Nou, dok su Nikolija Jovanović i Relja Popvić postali roditelji maloj Rei.

Inače, u Porodičnom zakonu je propisano da se detetu ne sme dati pogrdno ili ime koje nije u skladu sa običajima sredine. Srpski telegraf objavljuje koja su sve imena prolazila kroz istoriju Srbije. Neka su se zadržala, dok pojedina sa ponosom nosi samo starija populacija u Srbiji.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading