HRKANJE JE SAMO POČETAK "PAKLA": Spisak bolesti koje izaziva nelečena slip apnea PODUGAČAK

Autor: novosti.rs

Lifestyle

26.11.2019

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prekid disanja tokom spavanja zbog hrkanja ili slip apnea je poremećaj koji ozbiljno može da naruši zdravlje. Da bi se postavila dijagnoza slip apnee, neophodno je višednevno bolničko ispitivanje. Za početak je najbitnije da se na slip apneu na vreme posumnja, jer u suprotnom može da uzrokuje trajno narušavanje zdravlja.

RepublikaFoto: pixabay.com

Doktor Ivan Kopitović, pulmolog Instituta za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, kaže da su simptomi koji ukazuju na ovaj zdravstveni problem mnogobrojni:

- Najčešći znak koji ukazuje na postojanje disajnih poremećaja tokom spavanja jeste umor i pospanost tokom dana. Nije retkost ni pojava jutarnje glavobolje, osećaj smanjene koncentracije i mrzovoljnosti, pa čak je moguće i depresivno raspoloženje, slabljenje libida...

Nedostatak kiseonika koji je uzrokovan prekidom disanja tokom sna može i mnogo ozbiljnije da pogorša zdravstveno stanje, prenose Novosti.

- Usled slip apnee može da se javi i aritmija, da se razvije hipertenzija, srčana slabost, da dođe do infarkta, kao i da se pojavi dijabetes - kaže dr Kopitović.

Foto: pixabay.com

- Većina pacijenata sa srednje teškom i teškom slip apneom pate od insulinske rezistencije, koja se u kasnijem toku može ispoljiti kao dijabetes tipa 2.

Ovi simptomi ne moraju uvek da budu specifični za slip apneu. Podjednako su značajni i znaci koje uoče ukućani.

- Obično supružnici primete glasno hrkanje i prekid disanja, kada nastaje apsolutna tišina nakon često gromoglasnog hrkanja - rekao je dr Kopitović.

Buka od hrkanja nervira muža ili ženu, ali ih tišina nastala prekidom disanja uplaši i oni često ustaju i prodrmaju partnera da provere da li diše, da li se pomera. Takve situacije najčešće i dovode pacijenta na pregled, jer ga supružnik "primora" da se javi lekaru.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading