BEZ HEMIJE: Napravite sredstva za održavanje svih površina u kući

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otrovne hemikalije zamenite preparatima koje ćete sami napraviti od namirnica iz kuhinje, poput sode bikarbone, sirćeta, alkohola, paste za zube, soli...

RepublikaFoto: pixabay.com
Ne morate više da trošite novaci, ali ni zdravlje

Prilikom generalnog čišćenja kuće većina domaćica koristi najmanje tri hemijska sredstva, a da pri tome ne razmišlja o njihovim posledicama. Primamljive i interesantne reklame o jeftinim sredstvima koja sami čiste kuću ne bi trebalo da zavaravaju nikoga jer deterdženti, praškaste supstance i drugi "ubijači" bakterija mogu da ugroze zdravlje ukućana, a u najgorem slučaju da dovedu i do trovanja.

Zato je bolje da napravite za male pare domaća sredstva za čišćenje pomoću nekoliko namirnica iz kuhinje: sode bikarbone, sirćeta, alkohola, paste za zube, soli... Srpski telegraf otkriva i nekoliko caka iskusnih domaćica za održavanje doma.

OSVEŽIVAČ ZA TEPIH

Napravite smesu od jedne kafene kašike cimeta, samlevenog karanfilića, tri supene kašike sode bikarbone i kafene kašike sušenog bilja lavande ili ruzmarina. Promešajte sve sastojke i pospite po tepihu. Nakon 15-20 minuta usisajte tepih.

 

 

 

ZA MEKANU POSTELJINU

Stavite posteljinu u posudu sa kiselim mlekom sve dok posteljina ne upije mleko nakon sat ili dva. Zatim operite kao i obično. Možete ponoviti potapanje ako je potrebno. Ova tehnika ne samo da pomaže da posteljina traje duže već je čini mekšom i prijatnijom za kožu.

ČIŠĆENJE DUŠEKA

Soda bikarbona je kraljica otklanjanja neprijatnih mirisa i bakterija na dušeku. Pospite sodu bikarbonu po površini dušeka, ostavite da deluje 15 minuta i usisajte je. Ovaj beli prah neutrališe i mirise od kućnih ljubimaca ukoliko borave na nameštaju.

SREDSTVO ZA PRANJE STAKLA

Sastojci:

  • 10 g mlevenog prirodnog sapuna (ekstrajakog)
  • 500 ml destilovane vode
  • 150 ml alkohola za čišćenje
  • 100 ml alkoholnog belog sirćeta
  • eterično ulje

Priprema:

Zagrejte vodu na 80 stepeni Celzijusa, pa sipajte mleveni sapun. Lagano mešajte sapun dok se ne otopi. Kad je sapun potpuno otopljen u vodi, dodajte ostale sastojke uz lagano mešanje. Gotovo sredstvo stavite u plastičnu bocu s raspršivačem.

SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE WC ŠOLJE

Sastojci:

  • 100 g boraksa
  • 100 ml alkoholnog sirćeta
  • limunska kiselina
  • 500 ml destilovane vode

Priprema:

Sastojke dobro promešajte, stavite u flašu sa prskalicom i dobro promućkajte. Temeljno naprskajte smesu i ostavite da deluje 15-20 minuta.

BLISTAVA KADA

Jedan od načina da se otarasite mikroorganizama iz kade jeste da napravite smesu od pola šoljice sirćeta, jedne šolje alkohola i 1/4 šolje vode. Sve sastojke pomešajte i sipajte u četiri litre tople vode. Isprskajte mešavinu ravnomerno, ostavite da deluje 15 minuta, a zatim dobro isperite.

OSLOBODITE SE RĐE

Oslobađanje od rđe je mnogo lakše nego što ste mislili. Jednostavno kuhinjsku so utrljajte na zarđalo mesto, a zatim iscedite malo soka od limuna na kuhinjsku so. Sok od limuna reaguje tako da se rđa odlepi od površine, a so će absorbovati mrlje nastale od rđe. Ostavite rastvor preko noći i operite ga ujutru.

ZAPUŠEN SLIVNIK

Kada primetite da odvod počinje da se zapušava, sipajte jednu-dve čaše sode bikarbone, a zatim jednu ili dve šoljice sirćeta. Pokrijte slivnik mokrom krpom, sačekajte nekoliko minuta, a zatim isperite toplom vodom.

OSVEŽIVAČ ZA SVE POVRŠINE

Rastvorite sirće u vodi, pa u flašu dodajte žalfiju. Sprej možete da prskate na svim površinama i tako očistite i osvežite prostorije.

OGREBOTINA NA NAMEŠTAJU

Istrljajte jezgro oraha na površinu nameštaja koja je oštećena i tako ćete učiniti da ogrebotina postane nevidljiva.

 

FLEKE I MRLJE

 

  • TEPIH. Rastvorite jednu kašiku tečnosti za sudove u čaši tople vode i istrljajte mrlju belom krpom natopljenom u rastvor. Zatim sunđerom i hladnom vodom očistite mrlju.
  • ODEĆA. Stavite dve litre vode u lonac i ostavite da provri. Iz tri limuna iscedite sok. Dodajte kašiku soli u toplu vodu, zatim dodajte sok od limuna i 1/4 šolje deterdženta za sudove. Sačekajte da odeća upije smesu ne više od 40 minuta, a zatim isperite u čistoj vodi dva do tri puta. Ovaj recept je takođe odličan način da se oslobodite neprijatnog mirisa znoja i mrlja ispod pazuha na odeći.
  • IŠARAN ZID. Ukoliko deca talenat za crtanje ispoljavaju tako što žvrljaju po drvenom nameštaju, pasta za zube će pomoći svim roditeljima da se oslobode "umetničkih dela" deteta. Škrabotine na zidovima mogu da se uklone vlažnim sunđerom i sodom bikarbonom.
  • TRAGOVI OD ŠOLJE KAFE. Koristite pastu za zube na površini gde je ostao okrugli trag šoljice kafe.
  •  

     

     

    Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
    Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

    Komentari (0)

    Loading