OPREZ! Znakovi da koristite previše šampona: Prečesto pranje ubija kosu!

Autor:

Lifestyle

15.11.2019

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemoguće je imati dobar, kompletan stajling bez dobre frizure, pa je čista i negovana kosa zato preduslov za besprekoran stil, bez obzira na to da li je reč o ženi ili muškarcu. Redovno pranje je zato neizostavan ritual za svakoga ko brine o izgledu, ali ako je prečesto šamponirate, možete da napravite mnogo veći problem. Naime, pranje kose svaki dan može prouzrokovati da se kosa masti još više jer se podstiče rad lojnih žlezda.

RepublikaFoto: Photo by Tamara Bellis on Unsplash
Foto: Ilustracija

Stručnjaci naglašavaju da ne postoji tačan broj puta nedeljno koliko često bi trebalo da se pere kosa jer to zavisi od teksture kose i prirodne proizvodnje ulja. Zato je važno da obratite pažnju na signale koje vam kosa šalje i prema tome zaključite da je perete prečesto.

Boja prebrzo bledi

Ako farbate kosu, pratite koliko dugo je boja postojana i to će vam dati odgovor na pitanje da li je perete prečesto. Takođe je važno da je perete šamponom i regeneratorom koji su namenjeni upravo za obojenu kosu. Operite kosu oko tri do četiri puta nedeljno pravilnim šamponom i regeneratorom ili maskom za kosu tretiranu bojom, a između pranja možete da je osvežite suvim šamponom.

Kosa je suva

Prečesto pranje kose može uticati i na teksturu kose. Kada postane suva i bez sjaja, koristite hidratantne proizvode koji će pomoći u obnavljanju vlasi. Kosa će biti mekša, bujnija i lepša.

Ispucali vrhovi

Ako vam se čini da je ispucalih vrhova sve više, to može da bude znak prekomernog pranja. Vlažna kosa je osetljiva na oštećenja i lomljenje, pa što je više perete, mogućnost da se uništi je veća.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Dženifer Lopez je skratila šiške i potpuno osvežila izgled

Šiške najbolji način za veliku promenu izgleda

Poznato je da je nova frizura najefikasniji način da promenite stajling i zato su šiške tako jednostavan, a moćan način da dobijete nov imidž. Da šiške skoro menjaju izgled čitavog lica dokazuju i fotografije poznatih dama koje su nosile frizure sa šiškama i bez njih. Najbolji primer je glumica Zoi Dešanel, koja se jednom prilikom na crvenom tepihu pojavila bez šiški, koje su njen zaštitni znak, i bila gotovo neprepoznatljiva.

Bez sjaja

Sjajna kosa je zdrava kosa. Dakle, ako vaša kosa više nema sjaj, to znači da je izgubila vlažnost. Šampon ispira prirodna ulja i ostavlja unutrašnji sloj nezaštićenim. Ako koristite previše šampona, na kosi mogu da ostanu ostaci koje niste isprali.

Perut

Ukoliko imate puno peruti, to znači da vam je vlasište postalo presuvo i počelo da se ljušti. Naime, ako koristite manje šampona, pomoći ćete žlezdama da odrade posao i prirodnim putem vlasište dovedu u normalu. Ako se perut javlja preintenzivno, napravite tretman vlasišta sa čajevcem i nabavite šampon protiv peruti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading