Jesenja nega lica: Toplo-hladne obloge najbolji tretman za niže temperature

Autor:

Lifestyle

15.11.2019

01:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mlada, negovana, zdrava koža zahteva puno ulaganja vremena, ali ne nužno i novca, kako većina misli. Priroda nam je darovala mnoge adekvatne i zdravije zamene skupim kremama, koje rado preporučuju dermatolozi, kozmetičari, estetičari.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nega kože je posebno važna u jesenjem i zimskom periodu, kada trpi hladnoću, vlagu, ali i česte promene temperatura. Međutim, da li je to moguće u naše doba zagađene okoline, nezdrave hrane i kozmetike prepune hemikalija? Odgovor na ovo pitanje daje poznati ruski naturalista i autor mnogih knjiga Georgij Nazarov.

Prema Nazarovu, u održavanju mladolikog izgleda mogu da nam pomognu ishrana, čišćenje organizma, izbegavanje hemikalija i kvalitetna prirodna kozmetika. Preporučuje i posebnu, vrlo jednostavnu tehniku za podmlađivanje kože lica i vrata.

- Postupak stavljanja obloga na lice i vrat od ogromnog je značaja za čišćenje kože. Kontrastne obloge snažno utiču na dobro hranjenje tkiva i razvoj kapilarne mreže u koži lica i vrata. Osim toga, ova metoda vrlo efikasno oslobađa kožu od godinama nakupljenih produkata metabolizma i viška masnog tkiva. Podstiče i regeneraciju kože, što doprinosi intenzivnom podmlađivanju i znatnom smanjenju ili nestanku bora i ožiljaka. Koža se zateže, čisti, dobija izuzetno lepu prirodnu boju i rumenilo, kao kod deteta koje se dugo igralo u snegu - objašnjava Nazarov.

Maske hrane lice, neguju je, podmlađuju, hidriraju i uklanjaju fleke, podočnjake i sl.

Oblog se pravi od prijatno tople, a odmah nakon toga vrlo hladne vode ili leda, po tri-četiri puta naizmenično, po minut, a završava se hladnom oblogom. Poželjno bi bilo da sprovedete mesečnu turu ove vrste terapije (jednom-dva puta dnevno), a zatim da održavate izvrsno stanje kože primenom kontrastnih obloga do tri puta nedeljno.

Zdrava ishrana i čišćenje organizma

- Korekcija ishrane i čišćenje organizma snažno deluju na poboljšanje stanja kože. Naročito je važno čišćenje creva i jetre. Poboljšanju kvaliteta kože mogu da doprinesu i prirodni dodaci ishrani, posebno vitamin C, zeleni čaj, omega-3, vitamin E, alge, pivski kvasac, semenke i klice - istakao je Nazarov.

Ako nakon ovih obloga stavite i adekvatne hranljive maske, efekti su sigurno mnogo bolji. Maske za lice su ogroman benefit za kožu lica, posebno u jesenjim danima. Hrane je, neguju, podmlađuju, hidriraju, ali i uklanjaju vidljive fleke, podočnjake i slično. Neophodno je samo biti istrajan.

Nevena Matić, diplomirani kozmetičar-estetičar, istakla je da su najbolje jesenje maske one od meda, jaja i kurkume. S obzirom na to da nakon jeseni sledi hladna zima, kožu dodatno treba da pripremite i za mrazeve, a eventualno zaštititi i usta. Zapravo, usne su najizloženije, najpre ispucaju zbog hladnog vazduha. Razni balzami u drogerijima često ne pogoduju svakome, pa opet prirodna donosi provereno i efikasno rešenje.

RECEPTI ZA PRIRODNE MASKE I BALZAME

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Maska od jajeta

Jaje je bogato proteinima, pomaže da se koža zategne i kod proširenih pora. Pomešajte belance sa ovsenim pahuljicama. Ostavite na licu 20 minuta.

Maska od kurkume

Kurkuma je odlična za kožu, posebno ako imate upale, akne i slično. U posudicu stavite malo mlevene kurkume, aloje vere i meda. Dobićete lepu smesu za blistavu i negovanu kožu, a masku držite 20 minuta, zatim je isperite.

Maska od meda

Ova maska je posebno dobra za masnu kožu, ali je hranljiva za svaki tip kože. U posudu dodate kašiku meda, kašiku maslinovog ulja, nekoliko kapi soka limuna, dve velike kašike praha od gline. Ne mešajte sastojke, već ostavite oko sat vremena da se sve samo sjedini. Kada glina upije svu vlagu, drvenom špatulom nanesite masku na lice i ostavite da stoji oko 15 minuta, zatim je operite.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Balzam za usne

Sastojci:

- 10 g ši maslaca (ili kokosovo ili maslinovo ulje)

- 1 g pčelinjeg voska

- kap eteričnog ulja po želji

Priprema:

U vatrostalnoj posudi promešajte sve navedene sastojke, osim eteričnog ulja, koje dodajete na kraju. Posudu utopite u vodenu kupelj koja se greje na temperaturi ne većoj od 70 stepeni Celzijusa. Pošto se sastojci otope, izvadite posudu iz vrele vode i dodajte kap eteričnog ulja. Smesu odmah izlijte u željene posudice i ostavite da se ohladi i stegne. Uživajte u svom prirodnom balzamu za usne, koji možete iskoristiti i za druge suve delove tela!

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading