Najveći strah muškaraca i žena: Rešite problem ćelavosti uz pomoć ovih biljaka!

Autor: novosti.rs, Republika

Lifestyle

25.10.2019

00:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi muškarci bi želeli da spreče ćelavljenje, dok žene traže način da uklone nepoželjne dlake na licu i telu. Da li postoji rešenje za oba problema uz pomoć prirodnih lekova? Na ovo pitanje odgovara ruski travar Dmirtije Jurovski.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Čičak i vrba

U ruskoj narodnoj medicini čičak je oduvek bio lek "broj jedan" protiv ćelavljenja. Odvar od listova ove biljke su koristili za pranje kose, dok su od korena pravili ulje za kožu glave. Danas se čičkovo ulje može pronaći u svim apotekama, ali najbolje je da ga napravite sami, jer će domaće sredstvo delovati mnogo efikasnije.

Tokom proleća iskopajte sveže korene čička, dobro ih operite i sitno iseckajte. Prelijte sirovinu sa nerafinisanim maslinovim ili suncokretovim uljem u proporciji 1:2 i ostavite da odstoji na suncu dve nedelje. Utrljajte čičkovo ulje u kožu glave tri-četiri puta dnevno.

Na isti način možete napraviti i ulje od kore vrbe, koje takođe sprečava opadanje kose. U ovom slučaju sredstvo mora da odstoji mesec dana pre upotrebe.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kopriva je korisna...

Kopriva i podbel

Pre nanošenja ulja od čička obavezno operite kosu i isplaknite je čajem od koprive i podbela. Ovo sredstvo će znatno povećati efekat lečenja.

Napravite smesu od isitnjenog lišća koprive i podbela u proporciji 1:1. Jednu čašu bilja prelijte sa jednim litrom ključale vode. Ostavite da odstoji dva sata. Nakon toga isplaknite čajem čistu kosu.

Slično dejstvo će imati i čaj od mladih listova bokvice, suručice (medunike), majčine dušice ili šišarki hmelja.

Ovas

Lekovi za spoljašnu upotrebu će delovati efikasnije ako ćete tokom tretmana istovremeno konzumirati i mlečni odvar od ovasa kao dodatno sredstvo.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dve čaše neoljuštenog ovsa u zrnu prelijte sa šest čaša ključalog mleka. Kuvajte na slaboj vatri dva minuta, pa ostavite da odstoji 30 minuta. Popijte čašu proceđenog odvara tri puta dnevno.

Tatula

Ako vam nije cilj da sprečite ćelavost nego da usporite rast nepoželjnih dlaka, možete napraviti ulje od dature, odnosno tatule.

Prelijte semenke ili listove tatule nerafinisanim maslinovim ili suncokretovim uljem u proporciji 1:2 i ostavite da odstoji na suncu dve nedelje. Utrljajte ulje na noge ili delove lica sa pojačanom maljavošću odmah nakon epilacije. Veoma je bitno da pre procedure epilirate dlake (ne da ih obrijete!), jer ulje mora da deluje direktno na folikulu. Nakon toga koristite sredstvo svakodnevno tokom dva-tri meseca.

Napomena: ovo ulje je samo za spoljašnju upotrebu, jer je tatula otrovna biljka i ne koristi se za pravljenje čajeva i tinktura.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading