Lak skinite posle pet dana

Autor:

Lifestyle

24.10.2019

00:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Negovani nokti nisu samo odraz lepote, već i zdravlja. Kao i koža, i oni mogu da izgube vlažnost, a to dovodi do toga da postanu krhki, slabi i suvi. Osim toga, ono što vidite na površini noktiju ukazuje na promene u zdravstvenom stanju. Zato je bitno pratiti promene na samom noktu, ali i upalu kožice oko nokta. Evo najčešćih razloga zbog kojih ruke izgledaju neuredno.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ako grizete nokte, učinićete da postanu lomljivi, ali ćete ih i izložiti infekcijama. Pljuvačka sadrži probavne enzime koji razgrađuju hranu i može da našteti noktima i kožici oko njih, čineći ih slabima i lomljivima. Tako se stvara prostor kroz koji mogu da ih napadnu gljivice i bakterije, kaže dr Rakel Nazarijan, dermatolog iz Njujorka.

PRVA POMOĆ: Secite nokte nakratko i uredno ih obradite tako da ih je teže gristi. Možete da pokušate da ih premažete posebnim gelovima neprijatnog ukusa, koji bi trebalo da pomognu da prestane želja za grickanjem.

Premalo gvožđa u tanjiru

Konkavni i utučeni nokti (u obliku obrnute viljuške) mogu biti povezani s nedostatkom gvožđa u ishrani, odnosno anemijom. Manjak gvožđa dovešće do usporenog rasta noktiju.

PRVA POMOĆ: Uradite analizu krvi da biste utvrdili količinu gvožđa u krvi. Ako je niska, pojačajte ishranu goveđim mesom, spanaćem, mahunarkama i crnom čokoladom.

Foto: pixabay.com

Manjak vitamina B

Biotin, B vitamin koji je ugrađen u kosu i nokte, jača njihovu strukturu, pokazala je studija objavljena u Journal of Cosmetic Dermatology. Stručnjaci kažu da uzimanje 2,5 miligrama vitamina B dnevno jača snagu noktiju i smanjuje njihovu krhkost za od šest do devet meseci.

PRVA POMOĆ: Ako u vašoj ishrani nedostaje hrane bogate biotinom (jaja, losos, govedina, batat i lešnik), uzimajte ga kao dodatak ishrani.

Kucanje po tastaturi ili telefoni

Ako stalno noktima dodirujete tastaturu ili ekran mobilnog telefona, to bi moglo da dovede do pucanja ivica i do toga da počnu da se listaju, upozorava dr Tumbs.

PRVA POMOĆ: Skratite nokte tako da ostane samo mala bela ivica na vrhu, što će učiniti da izgledaju uredno, a ne lupaju po tastaturi.

Foto: pixabay.com

Premalo kreme za ruke

Imajte na umu da biste kremu za ruke trebalo da nanosite svaki put nakon što pokvasite ruke. Voda isušuje nokte, što može da dovede do listanja i pucanja.

PRVA POMOĆ: Pronađite losion koji se brzo upija i namažite time ruke nekoliko puta na dan, a posebnu pažnju posvetite području oko nokta.

Preterujete s dezinfekcijom

Sredstva za dezinfekciju sadrže visok udeo alkohola, što dodatno isušuje ruke i nokte, zbog čega mogu postati krhki.

PRVA POMOĆ: Kad dezinfikujete ruke, pokušajte da izbegavate područje oko noktiju. Vodite računa da redovno mažete ruke i nokte hranljivim losionom.

Foto: pixabay.com

Lak predugo stoji na noktima

Svi lakovi sadrže dosta isušujućih supstanci, što može dovesti do isušivanja nokatne ploče i njihovog slabljenja, što se neće lako promeniti ni ako koristite lak koji učvršćuje nokte, kaže dr Marmur. Čak i takvi lakovi, koji ne sadrže isušujuće sastojke, mogu ostaviti nokte suvima, jednostavno zato što sadrže sredstva koja moraju dovesti do toga da se i sam lak osuši.

PRVA POMOĆ: Skinite lak svakih pet dana i dajte noktima nekoliko dana da se odmore pre nego što ih ponovo nalakirate.

Aceton

Različite vrste tečnosti za skidanje laka s noktiju nisu baš zdrave za njih. Aceton skida prirodna ulja s nokta zajedno s lakom, ostavljajući nokte krhkima. Čak i sredstva koja ne sadrže aceton mogu da deluju isušujuće, kaže dr Tumbs.

PRVA POMOĆ: Pokušajte da pronađete tečnost za skidanje laka na bazi soje, odnosno one koje ne sadrže aceton, a sadrže ulja koja neguju nokte.

Domaći piling za nokte

Vaše ruke zaslužuju piling isto kao lice ili telo. Pomešajte malo meda, nekoliko kapi limunovog soka i kašičicu morske soli, pa čvrsto masirajte nokte nekoliko minuta. Potom nanesite obilan sloj masnije kreme. Hidrataciju uvek odradite pre lakiranja.

Bazni lak nije potreban

Iako mislite da stavljanjem baznog laka ispod onog u boji radite dobru stvar za svoje nokte, verovatno niste u pravu. Iako se naziva baznim, često sadrži hemikalije koje mogu da oštete ploču nokta, čineći je slabijom, kaže dr Marmur.

RepublikaFoto: printscreen

PRVA POMOĆ: Pre nego što nanesete lak na nokte, nanesite na njih malo losiona za negu ruku i noktiju. On će ispuniti sitne linije na noktima i hidratizovati ih, te smanjiti štetu od onoga što ćete naneti preko njega, kaže dr Marmur. Kad se ruke osuše, obrišite ih maramicom, pa nalakirajte kao i obično.

Zanoktice

Kožica oko nokta služi da štiti koren nokta od vode, bakterija i svega što možete pokupiti na rukama. Ako ih odsečete, uklonićete važnu zaštitu od infekcije.

PRVA POMOĆ: Kožicu lagano utisnite prema korenu nokta. Radite to svaki put kad se tuširate jer će koža biti mekša.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading