Majčina dušica je blago iz prirode za zdravlje žene

Autor:

Lifestyle

23.10.2019

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Majčina dušica je biljka koja se najčešće koristi u narodnoj medicini. Ona je zastupljena na području Evrope i centralne Azije, a koliko ima blagotvorna dejstva, govori i to da se njen naziv može naći u svim slovenskim jezicima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Majčina dušica

Međutim, treba praviti razliku između majčine dušice ili divljeg timijana i onog običnog ili vrtnog timijana koji se češće koristi kao začin.

Dok majčina dušica raste doslovce šireći se i puzeći po tlu, vrtni timijan diže se u visinu.

Kad je reč o lekovitim svojstvima, obe su biljke iz istog roda te su podjednako lekovite, stoga koju god odabrali, nećete pogrešiti.

Majčina dušica je antispazmodik, antiseptik i diuretik. Dokazano snažno deluje protiv gljivica i bakterija. Sadrži timol i karvakrol, koje deluju protiv spomenutih napasnika i uzročnika bolesti.

Ova samonikla biljka pokazala se i kao prava saveznica ženskog zdravlja, bilo da je reč o srcu i krvnom pritisku, strahovima i anksioznosti, menstruacijskom ciklusu ili migrenama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Reguliše menstrualni ciklus i ublažava grčeve

Čaj od majčine dušice može da vam pomogne ne samo kod tegoba nadutosti nego i kod neredovnih menstruacija. Osim što reguliše menstruacijski ciklus, ova biljka ublažava grčeve tokom mesečnice te smanjuje napetost i bolove u dojkama.

Čaj od majčine dušice

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Jednu kašiku majčine dušice prelijte s 2 dl proključale vode, poklopite i ostavite da odstoji 30-ak minuta. Potom procedite i po želji malo zasladite medom. Možete ga konzumirati i nekoliko puta na dan.

Čaj pijte sveže pripremljen. Uvek ga poklopite jer će u protivnom ispariti njegovi lekoviti sastojci.

Ovaj čaj može vam pomoći kod prehlade i kašlja, bronhitisa, probavnih tegoba, proliva i nadutosti, menstruacijskih grčeva, reumatoidnog artritisa,.

Čaj od majčine dušice možete piti i kod glavobolje, migrene i razdražljivosti. U tom slučaju u čaj možete dodati i malo sušenog ružmarina.

Pomaže kod vaginalnih infekcija te infekcija usne šupljine

Ova biljka ima snažno protivgljivično dejstvo. Pokazala se delotvornom protiv kandide, koja je glavni uzročnik vaginalnih infekcija i infekcija usne šupljine. Stoga, kako biste sprečili takve infekcije, redovno konzumirajte čaj od majčine dušice.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Snižava krvni pritisak i umiruje srce

Bolesti srca i visok krvni pritisak oboljenja su koja ipak češće pogađaju žene nego muškarce. Ekstrakt koji se dobija iz majčine dušice smanjuje broj otkucaja srca te pomaže u regulaciji krvnog pritiska, stoga se svakako preporučuje pripadnicama nežnijeg pola koje su sklone povišenom krvnom pritisku.

Pomaže kod raka dojke

Onkološka istraživanja pokazala su da majčina dušica pomaže kod raka dojke te sprečava razmnožavanje stanica ove vrste karcinoma.

Važno je da znate da čaj, i druge prozvode od ove čudotvorne biljke ne smeju da koriste trudnice zato što stimulativno deluje na matericu, te može dovesti do pobačaja.

Jača imunitet i pomaže kod anemije

Zahvaljujući obilju vitamina C i A, vlaknima, gvožđu i manganu, konzumacijom majčine dušice osnažićete svoj imunološki sistem u obrani od raznih oboljenja. Majčina dušica takođe jača krv, te pomaže u slučaju anemije, koja je učestala ženska tegoba.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Uklanja akne i čisti kožu

Ulje timijana ili majčine dušice pokazalo se delotvornijim od drugih proizvoda za lečenje akni koji se nude na tržištu. Osim toga, pridonosi i mladolikom izgledu. Kao obloga, ova se biljka može da se primjenjuje i u lečenju kožnih oboljenja poput ekcema.

Smanjuje anksioznost i uklanja strahove

Već sam miris ove biljke i njenog eteričnog ulja umiruje živčani sistem. Kod starih Grka, koji su se masirali uljem majčine dušice, miris ove biljke bio je simbol elegancije i ljupkosti.
Obilje karvakrola prisutnog u ovoj biljci pridonosi dobrom raspoloženju. Smatra se da majčina dušica pomaže i u ublažavanju anksioznosti i depresije. Majčina dušica smiruje i jača živce, ublažava nemir, nesanicu i migrenu, smanjuje strahove, a može pomoći i kod klaustrofobije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading