Tegobe u menopauzi su prošlosti! Dame, lek vam je na dohvat ruke - obavezno probajte!

Autor: telegraf.rs, Republika

Lifestyle

11.10.2019

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Klimaks je doba kada dolazi do prestanka ovulacije zbog pada nivoa estrogena i progesterona u telu. Ona predstavlja i skup simptoma i promena kroz koje žena prolazi neposredno pre nego što zauvek prestane da ima ciklus.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Žene obično ulaze u menopauzu oko pedesete godine, ali danas se sve češće dešava da već u četrdesetim, pa čak i ranije, osećaju prve simptome.

Hormonske promene koje se dešavaju u klimaksu mogu da budu jačeg ili slabijeg intenziteta, ali veoma utiču na emotivno i fizičko stanje žene.

Najčeći simptomi menopauze 

  • umor, odnosno iscrpljenost, koja je prisutna kod čak 90% žena
  • depresija koja pogađa 50­-60% žena
  • poremećaji spavanja se dešavaju u približno 75% slučajeva
  • valunzi, odnosno iznenadni talasi vrućine i znojenja i pogađaju 30% žena
  • nadutost
  • gojenje, posebno u predelu stomaka, a koje nije vezano za promenu ishrane
  • veća suvoća vagine
  • manja želja za seksom
  • glavobolja

Veliki broj žena se izuzetno teško privikava na ove tegobe, a hormonska terapija je krajnje rešenje koje većina pokušava da izbegne. Jedna od njih bila je i 50-godišnja Britanka Džema koja je odlučila da se okrene alternativnom rešenju za svoje proleme.

- Spavala sam zaista loše, a onda sam brinula što tako malo spavam. Bila sam razdražljiva, a primetila sam i da "gubim" lepotu i svežinu. Kosa, nokti i koža su mi bili suvi, a sve ove sitne stvari uticale su na moje mentalno zdravlje - ispričala je.

Nakon nekoliko meseci, Džema se obratila lekarima koji su joj predložili hormonsku terapiju. Iz straha zbog povećanog rizika od raka dojke, odbila je.

O svojim tegobama razgovarala je s prijateljicom koja joj je predložila da u ishranu uključi suplemente, a koji sadrže  vitamin D3 i keratin. Prema njenim rečima, ova dva sastojka deluju momentalno na fizičko i mentalno zdravlje žena, pogotovo u periodu ulaska u menopauzu.

Ova majka troje dece je počela da uzima tablete ujutru i dva puta uveče tokom jedne nedelje, i prvo što je primetila jeste da joj se raspoloženje popravilo.

- Nedelju dana otkako sam počela da ih uzumam sam osetila kao da sam "ona stara".

Džema je rekla da je uzimala suplemente otprilike mesec dana pre nego što je primetila da su joj se nokti, kosa i koža takođe poboljšali.

- Vitamin D3 i keratin su mi takođe pomogli sa problemom nesanice. Nisam se više osećala tako anksiozno noći i popravio mi se imunitet - zaključila je Britanka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading