Kako da maženjem sprečavate razmaženost

Autor:

Lifestyle

23.09.2019

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao deo svog emocionalnog razvoja, deca trebaju puno dodira. Ljudska koža je posebna, sastoji se od milion nervnih završetaka. Kada se koža dodiruje, energija iz nerava širi se u deliću sekunde i šalje poruku prema mozgu koji dodir doživljava kao prijatan ili neprijatan. Bebe i deca bi svakodnevno trebalo da dobijaju prijatne dodire. Konstantno, emocionalno prijatno dodirivanje, neophodno je za rast deteta u sigurnu i samopouzdanu jedinku. Nedostatak emotivnog i prijatnog fizičkog kontakta umanjuje sav ostali razvoj deteta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Primer su bebe koje su se našle u situacijama deprivacije (dugotrajnog odsustva) dodira, npr. u sirotištima, ne napreduju u emocionalnom, ali ni u fizičkom razvoju. Međutim, postavlja se pitanje da li treba da postoji granica u maženju, pohvalama i sličnim izlivima emocija koje pružamo deci? Da li dete koje je maženo i paženo postaje razmaženo ako se ne postavi granica u tome? Da li dete koje konstantno dobija pohvale ima nerealnu sliku o sebi i svom samopouzdanju?

- Protivno žargonskom uverenju, razmaženo dete nije maženo i paženo dete, već ono koje je zapostavljeno kroz odabir nekorisnih vaspitnih stilova. Razmažena deca su sva ona deca kojima se svesno ili nesvesno oduzima mogućnost da se osamostale, steknu neophodne veštine - od kritičkog mišljenja, donošenja samostalnih odluka, rešavanja konflikta u okviru uzrasta, pa sve do bazičnih veština poput oblačenja ili pranja zuba - objašnjava Nina Tomović, kognitivno-bihejvioralni kouč u oblasti roditeljstva i ličnog razvoja, osnivač projekta "Mame bez drame" i glavni i odgovorni urednik MamaKlik.rs.

Nedostatak emotivnog i prijatnog fizičkog kontakta umanjuje sav ostali razvoj deteta

S druge strane, deca kojoj roditelji posvećuju pažnju kroz fizički kontakt, zagrljaj, poljubac, vreme u kojem komuniciraju sa decom držeći ih u naručju ili pored sebe, postaju deca sa većim samopouzdanjem, razvijenog poverenja u roditelje, manje sklona separacionim krizama ili strahovima.

- Odstupanja postoje jer nije dovoljno samo maziti dete, a da ne radite neke druge, krucijalne stvari za uspešno vaspitanje, ali je fizički kontakt sa detetom nešto što dokazano blagotvorno deluje na sam kognitivni razvoj deteta, kao i na odnos između roditelja i dece - kaže Nina Tomović.

ŠTA SVE PODSTIČE PRAVILAN RAZVOJ EMOCIJA KOD DETETA?

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

ZAGRLJAJI

Roditelji žele stalno da nose dete na rukama, da ga maze i grle. Zato su bebe uvek tu negde uz nas, u maramama, na rukama, pored nas u krevetu. I bebi je prijatno u rukama roditelja, pogotovo uz toplinu majčinog tela. Ono oseća njen miris, sluša poznato kucanje srca koje ga smiruje i lakše podnosi postporođajni stres. Kroz poznate zvukove, vibracije i dodir, dete postupno razvija poverenje prema novom svetu i oseća se sve ugodnije u njemu. Stalan kontakt s roditeljima kroz sva čula podstiče njegov intelektualni razvoj.

DODIRI, PESMICE...

Presvlačiti pelene detetu nije toliko interesantno bez malo maženja i zagrljaja. Tepanje i mažnje uz vežbice rukica i nogica. To jednostavno igranje i komunikacija pomaže detetu da osetiti svoje telo, navikne se na prostor oko sebe i uči da razume njegovu širinu i njegove mogućnosti.

GOLICANJE

Zadovoljstvo je ljubiti ili golicati male prstiće, petice, dlanove, stopala... Time, zapravo, posredno stimulišemo detetov nervni sistem i pomažemo mu da nauči da prepoznaje signale koje dobija putem dodira. Postoji teza da golicanje i ljubljenje bebinih stopala može biti profilaktika protiv razvoja ravnog stopala budući da mišići stopala kroz reakciju na dodir rade, vežbaju i postaju jači.

POLJUPCI

Mame uživaju u trenucima bliskosti sa svojim bebama, miluju ih i ljube od glave do pete i ne zaboravljaju ni stomak, ni pupak, ni mekanu kosicu, ni male prstiće... Ovakva komunikacija izrazito je snažno emocionalno jaka i ima veći uticaj na razvoj svih čula deteta. Dete kroz takvu vrstu komunikacije uči o svom telu i stvara uzročno-posledične veze između signala u telu i onoga što se upravo dogodilo. Tim razvija kognitivne sposobnosti. Nemojte da se ustručavate da ljubite dete i igrate se s njime dodirujući ga. Obično se detetu svaka vrsta komunikacije, a pogotovo takva, izrazito sviđa. Osim toga, komunikacija koja nas tera na smeh najzdraviji je oblik stimulacije razvoja.

Maženje menja dnk hromozome

RepublikaFoto: pixabay.com

U jednom istraživanju, čak 46 dece koja su određen period mažena, nakon uzimanja briseva i analiza biohemijskih promena, otkriveno je da su se neki hromozomi koji su povezani sa dečjim imunološkim sistemom promenili, u zavisnosti od toga koliko je beba bila mažena.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading