PLIVANJE POKREĆE CEO ORGANIZAM: Ostanite u formi tokom zime, ovi "treninzi" su mogući i kad zahladni!

Autor: Republika

Lifestyle

20.09.2019

00:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jesen je na pomolu i mnogi od nas već razmišljaju da je vreme da počnu da vežbaju kako bi im telo ostalo u dobroj formi. No, umesto da se preznojavamo u teretanama, zašto ne bismo nastavili sa onim što smo radili manje - više celog leta - plivanjem!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sada, kada je letovanje mahom iza nas, već možemo da vidimo rezultate sporta koji oblikuje celo telo i blagotvorno utiče na sve funkcije organizma, pa je dovoljno samo da tokom hladnijih dana dva do tri puta nedeljno posetimo jedan od zatvorenih bazena.

Oni koji redovno plivaju znaju koliko ovaj bazični sport jača celu muskulaturu, ali i srce i pluća. Bez obzira za koji stil se odlučite, plivanjem ćete poboljšati gustinu kostiju, ali i tonus mišića. Povećaćete i pokretljivost i elastičnost zglobova. Plivanje je jedinstveno i po tome što gotovo da ne postoji mogućnost povreda, s obzirom na to da smo u vodi lakši - na primer, u vodi do struka osećamo 50, a u vodi do vrata svega 10 % svoje težine.

Nema lakšeg načina za mršavljenje od plivanja, s obzirom na to da na ovaj način trošimo minimum 400 kalorija za sat vremena. Smanjićete i rizik od dijabetesa, povećati kapacitet pluća, ublažiti stres... Sve ove i još mnoge druge pogodnosti plivanja potvrđene su u istraživanju univerziteta u Sidneju, u kome je učestvovalo čak 4.800 plivača, čije je zdravstveno stanje praćeno dve godine u kontinuitetu. Rezultati su impresivni: 98% značajno je poboljšalo većinu funkcija, dok su preostali imali nešto slabiji učinak, ali zanimljivo je da niko nije prošao bez bar jednog korisnog efekta. Recepta za sreću možda nema, ali kada je zdravlje u pitanju, jasno je da je plivanje jedan od njegovih najvažnijih sastojaka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading