VEŽBE DISANJA: Protiv stresa i viška kilograma

Autor:

Lifestyle

17.09.2017

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sva živa biće dišu i za to nam nije potrebna posebna obuka. Ipak, ne dišemo svi pravilno i često je upravo nepravilno disanje uzrok mnogih bolesti. Dobro disanje služi kao prevencija srčanih tegoba, pospešuje mršavljenje, odličan je način brzinskog uspavljivanja i deluje kao sedativ na uznemirene živce.

RepublikaFoto: pixabay.com
Odvojte malo vremena za vežbe disanja

Za zdrav život su, dakle, najbitniji ishrana, san, kretanje i higijena, ali kod uticaja na organizam, često se zanemaruje koliko je važno pravilno disanje. Srpski telegraf predstavlja nekoliko vežbi koji će vam pomoći da kvalitetnije dišete.

1. Vežba za uspavljivanje

Dr Endru Vejl je veliki zagovornik tehnike disanja 4-7-8, koja opušta mišiće i čisti misli, a temelji se na drevnoj indijskoj praksi. Ovom tehnikom postiže se da više kiseonika uđe u pluća, a samim time i u celo telo, i tako ga opušta. Dr Vejl ovu tehniku preporučuje ne samo pred spavanje već i tokom dana kada smo pod stresom.

Izdahnite u potpunosti vazduh kroz usta uz glasno šištanje. Zatvorite usta, udišite tiho vazduh kroz nos i u mislima brojte do četiri. Zadržite dah brojeći do sedam. Ponovo izdahnite u potpunosti vazduh kroz usta uz glasno šištanje i neka to traje osam sekundi. Udahnite i ponovite ciklus tri puta za ukupno četiri udisaja.

 

2. Protiv stresa i za trenutno umirenje

Ravnoteža je vrlo bitna stvar, a ona započinje kroz disanje. Da biste započeli, udišite vazduh brojeći do četiri, a zatim izdišite takođe brojeći do 4 - sve kroz nos, što će vas postupno umiriti. To činite dva do tri minuta, a pošto ste izvežbali tehniku za nekoliko dana, možete da povećate brojanje na udisaju i izdisaju do šest, što će omogućiti još dublje disanje.

 

3. Pomoć u mršavljenju

Stres često deluje kao okidač gladi, odnosno tešenja kroz hranu, što se isto tako može rešiti putem disanja. Kod ove tehnike trebalo bi udisati na nos brojeći do četiri, a potom izdisati kroz usta koja su napućena kao da pijete kroz slamku brojeći do osam.

Druga hinduistička tehnika koja se savetuje je udisanje na nos i izdisanje na usta brojeći do šest, a kod izdisanja treba izgovarati "hhhhh". Kod sledećeg izdisaja "hhhhh" proizvodite sa zatvorenim ustima i tako naizmenično. Ovo će smanjiti glad i delovaće umirujuće.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading