Kako da pogodimo pravu mirisnu notu kada želimo nekome da poklonimo parfem?

Autor: cosmopolitan.rs

Lifestyle

31.07.2019

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Parfem je uvek dobar poklon, ma koji da je povod: godišnjica, Nova godina, Dan zaljubljenih... Ipak, pogoditi pravu mirisnu notu, koja će se dopasti osobi kojoj je poklanjamo, vrlo je komplikovano. Računamo na savete stručnjaka pri odaberu parfema koji poklanjamo nekome.

RepublikaFoto: Photo by Vanesa conunaese on Unsplash
Foto: Ilustracija

Kako izabrati pravi parfem

Na prvom mestu, treba imati u vidu da postoje isti proizvodi sa različitim nivoom koncentrovanosti. To znači da će miris trajati duže ili kraće, menjaće se kako prolazi vreme i biće manje ili više intenzivan.

Samim tim, prvo što treba da imate na umu kada birate parfem jeste: šta osoba kojoj poklanjate želi? Ukoliko voli da miris traje duže, sviđaće joj se više koncentrovani parfemi. S druge strane, ukoliko ne voli da miris predugo ostaje na koži, odgovaraće joj parfemi koji su manje koncentrovani.

Prema koncentrovanosti možemo razlikovati:

Kolonjsku vodu, čija je koncentracija između pet i sedam procenata.

Toaletnu vodu, čija je koncentrovanost između sedam i dvanaest procenata.

Parfem, čija je koncentrovanost između dvanaest i dvadeset procenata.

Ekstrakt parfema, čija je koncentracija između dvadeset i trideset procenata.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Idealan parfem prema starosnoj dobi

Iako je svako čulo mirisa zaseban svet i često ukus ne zna za godine, postoje određene statistike koje se tiču upotrebe parfema na evropskom nivou, koje dozvoljavaju da imamo predstavu o tome kakva mirisna nota odgovara određenoj starosnoj dobi. Ipak, kod muškaraca je malo teže uspostaviti vezu između godina i parfema.

Žene koje imaju manje od 25 godina najviše vole cvetne i voćne mirisne note.

Žene između 25 i 45 godina više privlače mošusne note.

Žene koje imaju više od 45 godina preferiraju cvetne note.

Savršen parfem u skladu sa prilikom

Kada birate parfem, treba da imate u vidu u kojim prilikama će najčešće biti korišten. Nisu svi parfemi idealni za svaku priliku. Posmatrajmo parfem kao odevni predmet. Dakle, on mora da prati stil oblačenja, raspoloženje...

Glavni cilj je da se osoba oseća prijatno dok nosi parfem, ali i da ne remeti druge. Zato, ukoliko se onaj kome parfem poklanjate bavi poslom pri kom dolazi u neposredan kontakt sa ljudima, preporučujemo da izaberete nežniji parfem. Za noćne izlaske, idealan je onaj malo jači i upečatljiviji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ostale karakteristike koje treba imati u vidu

Kako biste izabrali savršen parfem za nekoga, treba da se raspitate koje parfeme je do sada ta osoba koristila. Da li su bili oštri, nežni, koncentrovani, cvetni... Na taj način ćete lakše izabrati pravi kao poklon.

Poput garderobe, postoje parfemi za leto i zimu. Letnji parfemi su osvežavajući i manje oštri od onih koji su prigodni za zimu. Previše jak parfem leti je nepodnošljiv i za onog koji ga nosi i za okolinu.

Još jedna važna činjenica. Parfem miriše na svakoj koži drugačije. Iz tog razloga, idealno je da krenete sa osobom kojoj planirate da kupite parfem u obližnju parfimeriju i kobajagi neobavezno isprobate parfeme. Pored toga, neki parfemi se menjaju kako prolazi vreme. Zato, nemojte podleći olako prvom utisku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading