SUNCE JE PRIRODNI IZBELJIVAČ: Jednostavne metode za očuvanje beline

Autor:

Lifestyle

23.07.2019

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Umesto kupovnih hemijskih sredstava, rasprostrite oprane bele stvari napolju, a ultraljubičasti zraci će učiniti svoje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Belinu možete da vratite i bez skupih izbeljivača

Leto je period koji ne prija beloj odeći. Češće izlaženje znači i češće prljanje, ljudi se više znoje, a opasnost od fleka je uvek prisutna. Bele stvari s vremenom mogu i da požute. Srećom, ne morate da ih bacate kad se to desi i ne morate da trošite novac na hemijska sredstva. Ako vas muči neki od ovih problema, Srpski telegraf otkriva jednostavne metode pomoću kojih se možete izboriti sa njima.

SUNCE

Sunce je prirodni izbeljivač. Mokre bele stvari okačite da vise. Neka stvari budu direktno izložene suncu. Ultraljubičasti zraci razlažu hemijsku vezu okorelih fleka i žute boje. Imaju isti efekat kao i najjači izbeljivači, a nema neprijatnog mirisa i opasnosti.

RepublikaFoto: Photo by Olga Filonenko on Unsplash
Tekst potpisa

LIMUN

Prirodno isceđen sok od limuna je odličan izbeljivač. Pomešajte 1/2 šolje limunovog soka i četiri litra tople vode. Potopite bele stvari. Ostavite ih da odstoje preko noći. Sutradan izvadite odeću iz mešavine i operite je u veš-mašini. Limunov sok je odličan i za uklanjanje fleka od rđe.

RepublikaFoto: pixabay.com

SIRĆE

Sirće je jedan od najboljih prijatelja odeće jer, pored izbeljivanja, uklanja fleke i neprijatan miris. Pomešajte 1/2 šolje destilovanog sirćeta sa 1/4 šolje sveže ceđenog limunovog soka. Iskoristite mešavinu umesto izbeljivača u toku pranja u veš-mašini. To će vratiti belu boju vašim stvarima.

RepublikaFoto: pixabay.com

SODA BIKARBONA

Soda bikarbona je po hemijskom sastavu veoma slična sodi za pranje i zbog toga može da se koristi kao izbeljivač. U toku pranja u veš-mašinu dodajte malo sode. Pored izbeljivanja, ukloniće neprijatan miris sa odeće i zaštitiće od bakterija.

RepublikaFoto: pixabay.com

DETERDŽENT ZA SUDOVE

Deterdžent za mašinsko pranje sudova ne čisti samo tanjire i šerpe. Ovo sredstvo je istovremeno i sjajan izbeljivač veša. Sve što je potrebno je da dodate 1/4 šolje u beli veš, a zatim ga operete u toploj vodi sa običnim deterdžentom. Rezultat će vas iznenaditi.

RepublikaFoto: pixabay.com

GLICERIN I SO

Ako se bela odeća ili posteljina isfleka sokom od voća, problema se možete rešiti kombinacijom glicerina, vode i soli. Isflekano mesto potopite u vodu i so, a potom lagano utrljavajte glicerin. Kada nanesete glicerin, ostavite da odstoji kratko, a zatim isflekane stvari operite u veš-mašini uobičajenim deterdžentom.

RepublikaFoto: pixabay.com

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading