Šta treba da uradite kada vas ujede stršljen i u kojim situacijama može da dođe do smrtnog ishoda?

Autor: Republika

Lifestyle

16.07.2019

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ujed stršljena može da bude posebno opasan, a evo u kojim situacijama dolazi do smrtnog ishoda i šta treba da uradite ako vas ujede ovaj insekt.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Svakog leta do nas dođe nova vest o nekome ko je preminuo nakon uboda stršljena, a skoro nijedno leto nije izuzetak. U Banjaluci je muškarac star 42 godine preminuo od uboda stršljena. Tragedija se dogodila na plaži Lendrin mlin. Lekari Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Banjaluka uložili su velike napore da spasu život tog muškarca, ali bezuspešno jer je bio alergičan na ubod. Pitali smo lekara na koji način možemo da se zaštitimo.

- Ujed stršljena je posebno opasan jer ovaj insekt ima izuzetno tvrdu žaoku čiji ubod može da dovede do opasne reakcije - kaže Nevenka Dimitrijević, lekar opšte prakse.

Svi mi u tim trenucima paničimo, ali dr Dimitrijević naglašava da razlog za strah imaju samo ljudi koju su alergični.

- Jaka alergijska reakcija sa smrtnim ishodom se dešava izuzetno retko, ali ubod i lokalno može da napravi veliki otok, crvenilo i neprijatnosti a u zavisnosti od mesta uboda to može da se proširi i na limfne sudove i napravi problem - objašnjava dr Dimitrijević.

Foto: twitter.com/LiveScience
Foto: Ilustracija

- U prvom trenutku najvažnije je staviti hladnu oblogu na mesto uboda i malo sačekati. Reakcija na ubod dešava se odmah ali se razvija nekoliko sati. Ako primetite da se bol ne smiruje već raste, neizostavno treba otići do lekara - kaže dr Nevenka i dodaje da nije loše uz sebe imati i posebnu kremu za alergije koju pravi Apotekarska ustanova.

Postoji, kaže dr Dimitrijević niz dodatnih krema i masti koje mogu da pomognu u ovakvim situacijama ali, naglašava ona, nikako ih ne treba mazati i koristiti bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading