ČITANJE I PLIVANJE ZA LETNJI RASPUST: Podstaknite decu da budu aktivna tokom leta

Autor:

Lifestyle

09.07.2019

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pauzu od škole ne bi trebalo provesti u potpunom lenčarenju, koje je pogubno za razvoj mozga, već treba isplanirati zanimljive aktivnosti sa mališanima i tako ih zainteresovati za nauku, muziku ili neki sport.

RepublikaFoto: pixabay.com
Upišite ih na letnje treninge sporta, bodrite ih i sa njima kod kuće vežbajte ono što su prošli na treningu

Školska godina je gotova, a ovaj period može da stvori paniku kod roditelja, koji ne žele da njihova deca provedu celo leto ispred kompjutera ili televizora. Stručnjaci tvrde da deca moraju da ostanu aktivna leti jer tada ne idu u školu i to moraju nekako da nadoknade zbog zdravog i pravilnog razvoja. Svi su složni da deci treba što više fizičkih aktivnosti, a izdvajaju sledeće predloge koji vam mogu pomoći da aktivirate mališane, ali i da se dobro zabavite sa njima. Zapamtite da ove aktivnosti ne planirate kad su najveće vrućine.

Deca vole sport i obično imaju omiljen. Upišite ih na letnje treninge sporta po izboru, bodrite ih i sa njima kod kuće vežbajte ono što su prošli na treningu.

Foto: Photo by sabina fratila on Unsplash

Nabavite psa i recite deci da moraju da ga šetaju dva puta dnevno. Deca obožavaju životinje, a šetnja u prepodnevnim i popodnevnim satima će biti dobra za njihovo fizičko zdravlje. Pritom će sa psom po ceo dan skakati po kući i razviti pravo prijateljstvo.

Objasnite im da se na igralištima nalaze njihovi vršnjaci, koji imaju ista interesovanja, a ako nemate jedno u blizini, obavezno ih vodite što češće do najbližeg. Ohrabrite ih da se što više igraju sa drugom decom.

Jednostavni planovi vežbanja, poput zumbe, odlični su da se telo aktivira kod kuće u toku najvećih vrućina. Na internetu postoji mnogo tutorijala koji će pomoći mališanima, a i vama, da savladate korake i da se ludo zabavite.

Ako radite u blizini kuće, recite mališanima da vas sačekaju u nekom obližnjem parku nakon posla, a posle prošetajte do poslastičarnice na kuglu sladoleda.

Ako je dete dovoljno staro (više od 12 godina), ohrabrite ga da volontira u obližnjoj ustanovi koja se stara o ljudima ili se bavi dobrotvornim poslom. Tako će razviti i saosećajnost i postati filantrop.

Ako imate dvorište, pozovite decu iz komšiluka i organizujte mali festival igre u popodnevnim satima.

Foto: pixabay.com

Deca obožavaju vodu, a bazeni, posebno zatvoreni, kada je sunce jako, najbolji su izbor u vrelim mesecima. Upišite mališane u školu plivanja, a ako znaju da plivaju, idite nekoliko puta nedeljno s njima na plivanje.

Uključite decu u letnje renoviranje kućnog prostora. Neka vam pomažu u prenošenju lakših stvari, dok kupujete nove zavese ili tepihe i neka vam pridržavaju četku dok krečite. Obavezno ih pitajte za mišljenje i ne govorite im da smetaju u toku posla. Poverite im sređivanje njihove sobe. Suprotno verovanju, većina dece voli da bude uključena u planiranje i uživa da pomaže roditeljima u ovim aktivnostima.

U toku leta obiđite nekoliko muzeja koji imaju izložbe i eksponate interesantne deci. Usvojiće nova znanja i možda razviti nova interesovanja vezana za nauku.

Razvijanje vijuga

Deca imaju lošije rezultate na standardizovanim testovima na kraju leta u odnosu na početak ovog godišnjeg doba, pokazalo je istraživanje američke nacionalne asocijacije za letnje učenje koje je analiziralo rezultate testova rađenih u poslednjih 100 godina. Glavni razlog je to što se deca tokom leta intelektualno ulenje, a to može da ima uticaj na slabiji početak naredne školske godine. Psiholozi izdvajaju nekoliko saveta koji će vam pomoći da podstaknete decu da razmišljaju i koriste mozak u toku letnje pauze.

Foto: pixabay.com

Zamolite učitelje ili nastavnike da naprave interesantan i zanimljiv program letnjeg gradiva za decu koji će im pomoći da utvrde naučeno iz prethodne godine.

Neka čitanje bude dnevna aktivnost. Lektire su tu od koristi, a ako mališani ne žele da čitaju, onda im vi čitajte neko štivo koje će ih zainteresovati. Dečji mozak se razvija dok je aktivan, pa i slušanje pomaže.

Iskoristite televiziju i internet u svoju korist. Veliki broj dostupnih stranica i programa ima edukativni sadržaj koji možete da gledate zajedno sa svojim mališanima.

Ohrabrite decu da napišu nekoliko priča u toku leta. To će, osim moždane aktivnosti, da podstakne i kreativnost. Neka pišu o stvarima koje ih interesuju, a vi pažljivo pročitajte priče i ohrabrite njihovo pisanje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading