LEDENA VODA MOŽE IZAZVATI SRČANI UDAR: Ruski kardiolog savetuje kako da preživite paklene temperature

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Previše rashlađena tečnost prolazi kroz jednjak iza srca, što može toliko da rashladi organ da dođe do infarkta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Srcu se na visokim temperaturama može pomoći uzimanjem tečnosti, ali ne sme da bude ledena voda

Leto je većini ljudi omiljeno godišnje doba, međutim, iako uživamo u toplom vremenu, visoke temperature i te kako opterećuju naš organizam, naročito srce. Za vreme letnje žege često nema dovoljno kiseonika u vazduhu, tada naš kardiovaskularni sistem radi uz pojačan napor, raste pritisak, otiču noge, zgrušava se krv. Uopšteno, pregrejano telo iziskuje veću srčanu snagu. Ukoliko se preforsira, to može biti pogubno. Naročito su u opasnosti srčani bolesnici i oni koji su stariji od 60 godina. Ruski kardiolog Vladimir Sorokin savetuje šta raditi, a šta izbegavati tokom letnjih meseci da biste smanjili opterećenost srčanog mišića.

ČEŠĆI, A MANJI OBROCI

Za početak potrebno je smanjiti ukupan unos hrane i promeniti režim ishrane, kaže on.

Foto: pixabay.com

- Neka vam obroci budu češći, ali manji i da nisu preterano kalorični. Izbegavati hranu koja se dugo vari i izaziva žeđ, kao što je meso, konzervirani proizvodi. Jesti što više svežeg voća i povrća - objašnjava Sorokin. Kada je dan vreo, čovek kroz znoj izgubi od litar i po do dva tečnosti. Pri ulaganju napora, ta količina se povećava i do četiri litra. Najvažnije je da se to nadoknadi.

- Gubitak tečnosti i minerala, velika toplota mogu da izazovu poremećaj ravnoteže elektrolita i kalijuma, čime se povećava rizik od infarkta na tropskim vrućinama. Srcu se na visokim temperaturama može pomoći uzimanjem tečnosti, međutim, to ne sme da bude ledena voda, naročito ne u velikim količinama, jer jednjak prolazi iza srca i moguće je da se prolaskom vode ono toliko rashladi i dođe do srčanog udara. Najbolje je piti vodu bogatu magnezijumom. Ovaj mineral pomaže u regulisanju srčanog ritma, olakšava srčane tegobe, stabilizuje krvni pritisak - navodi kardiolog.

SMANJITI PUŠENJE I ALKOHOL

Pušenje u vreme vrućina je naročito štetno jer se ugljen-dioksid brže vezuje za hemoglobin nego kiseonik, a, kao što smo spomenuli, za vreme letnje žege često nema dovoljno kiseonika u vazduhu. Isto važi i za alkohol, ističe ovaj ruski lekar.

Foto: pixabay.com

- On dodatno širi krvne sudove, tako da unutrašnjem krvotoku na raspolaganju stoji još manje krvi. Pored toga, alkohol podstiče bubrege da brže izbacuju tečnost iz organizma, pa telo još brže gubi vodu i mineralne materije - kaže Sorokin.

On savetuje i da, ako je moguće, što manje boravite na suncu, a ako već morate da izađete, da budete u debeloj hladovini i da izbegavamo veće fizičke napore.

 

OVI NAPICI POMAŽU SRCU DA LAKŠE RADI

Regenerativni sok

Sastojci:

  • čaša aloje
  • kašika spiruline
  • 2 limuna
  • kašika meda
  • kivi
  • malo ananasa ili šljiva bez koštica

Priprema: Oljuštite i umiksajete limun sa sokom od aloje. Dodajte spirulinu i iscedđeni kivi, ananas ili šljive i na kraju med. Najbolje je piti sok za vreme doručka, ali sačekajte 20 minuta pre nego što počnete da jedete.

Foto: pixabay.com

Tinktura gloga

Izmerite 20 g cvetova i listova gloga, iseckajte ih i prelijte sa decilitrom 70-procentnog medicinskog alkohola. Sastojke dobro zatvorite u staklenu teglu i ostavite da odstoje tri nedelje na sobnoj temperaturi. Nakon toga dobijenu tinkturu procedite i spremna je za upotrebu. Uzimajte tri, četiri puta na dan, i to 15 kapi u malo vode pre jela na prazan stomak.

Čaj od korena selena

Dve kašike usitnjenog korena prelijte sa pola litra vode i pustite da se kuva 15 minuta. Pijte po trećinu šolje dva-tri puta dnevno. Ovaj čaj jača i normalizuje rad srca na vrućinama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading