ZDRAVIJE U PRIRODI, NE PRED EKRANOM: Češći izlazak iz kuće sačuvaće vašu decu od raznih bolesti

Autor:

Lifestyle

09.06.2019

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dugotrajan boravak u zatvorenom prostoru ugrožava normalan fizički, emocionalni i duhovni razvoj svakog deteta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Odlazak u prirodu ima pozitivan uticaj na zdravlje dece

Ranije su majke jurile decu po komšiluku i praktično ih na silu vukle u kuću. Danas je, nažalost, situacija mnogo drugačija. Savremena tehnologija, pristup mobilnim telefonima i razni sadržaji koji se može naći na internetu privlače decu, koja sve ređe izlaze napolje i sve manje vremena provode u u prirodi. Srpski telegraf i Republika otkrivaju kakve sve posledice može da izazove poremećaj nazvan nedostatak prirode i zbog čega što pre morate decu da izvedete napolje.

POSLEDNJE DETE U ŠUMI

Foto: pixabay.com
Preporučuje se da često decu izvodite napolje

Nedostatak prirode je problem savremenog doba. Ustanovljen je u prošloj deceniji kada je objavljena knjiga "Poslednje dete u šumi (Last child in the woods: Saving Our Children From Nature-Deficit Disorder), američkog autora Ričarda Luva. On objašnjava da je izloženost prirodi ključna za zdrav razvoj deteta kako fizički tako i emocionalno, pa čak i duhovno.

- Ovaj poremećaj nije zdravstveno stanje, nego društvena pojava koja se odnosi na posledice čovekovog udaljavanja od prirode. Uključuje smanjenu upotrebu čula i povećanu učestalost psihičkih i fizičkih oboljenja - kaže autor knjige. Preporučuje da često decu izvodite napolje jer, u suprotnom, može doći do porasta gojaznosti, poremećaja pažnje i razvoja depresije.

- Danas prosečni osmogodišnjaci bolje prepoznaju likove iz crtanih filmova od drveća koja ih okružuju. Stopa prepisanih antidepresiva za decu udvostručena je poslednjih godina, a nedavne studije pokazuju da preterano korišćenje kompjutera stvara probleme u razvoju mozga, objašnjava Luv. On naglašava da u redovno obrazovanje dece treba uključiti informacije o životnoj okolini jer one podstiču boravak u prirodi, poboljšavaju snalaženje u prostoru i razvijaju veštine za rešavanje problema.

NABAVITE LJUBIMCA

Deca koja su zavisna od tehnologija će učiniti sve da budu konstantno u dodiru sa njom. Zbog toga je veoma bitno da roditelji podstaknu decu da izađu napolje. Jedan od najpriznatijih ruskih pedijatara Jevgenij Olegovič Komarovski kaže da su roditelji često odgovorni za loše zdravstveno stanje mališana.

Foto: pixabay.com

- Zdravlje deteta u daleko većoj meri zavisi od mame i tate nego od svih pedijatara zajedno. Kada mi dolaze roditelji bolešljive dece, često im savetujem da nabave psa. Pas je odličan razlog da roditelji dva puta dnevno izvedu i dete u šetnju - smatra ruski pedijatar i naglašava da je odlazak u prirodu povoljan za celokupno dečje zdravlje.

- Ako je vaše dete cele godine bilo bolešljivo i ako nije bilo aktivno, odlazak na selo i u prirodu može imati bolji uticaj na njegovo zdravlje nego letovanje na Sredozemnom moru, sve i da je u pitanju hotel sa pet zvezdica - kategoričan je Komarovski.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading