TEMPIRANA BOMBA U STOMAKU: Vanmaterična trudnoća može biti opasna po život žene

Autor:

Lifestyle

02.06.2019

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najopasnije je kada se oplođeno jajašce ugnezdi u uskom delu jajovoda, koji brzo prska, pa dolazi do naglog i jakog krvarenja u stomak, a život pacijentkinje je ozbiljno ugrožen.

RepublikaFoto: pixabay.com
Od 57 do 63 odsto vanmateričnih trudnoća uzrokovano je upalom jajovoda

Vanmaterična (ektopična) trudnoća, srećom, nije česta pojava, ali kada se dogodi, od velike je važnosti da se na vreme otkrije i momentalno leči jer može da ima za posledicu sterilitet, ali i da ugrozi život pacijentkinje. O tome svedoči podatak da je ona uzrok 13 odsto smrtnih slučajeva koji su u vezi sa graviditetom.

Reč je o trudnoći u kojoj se oplođena jajna ćelija nije nastanila u materičnu šupljinu kako bi trebalo, već se "zaglavila" negde na putu do materice, najčešće u jajovodu. Najopasnije je kada se oplođeno jajašce ugnezdi u uskom delu jajovoda jer se sve odigrava veoma brzo. Jajovod prska, uz povredu većeg krvnog suda, tako da dolazi do naglog i jakog krvarenja u stomak, a ženin život je ozbiljno ugrožen. Pošto ovo ne može da se predvidi, vanmaterična trudnoća je kao "tempirana bomba" u trbuhu, pa su redovni ultrazvučni pregledi od ključne važnosti.

IZOSTANAK MENSTRUACIJE

Foto: Privatna arhiva

Prim. dr sci med. Tomislav Stefanović, subspecijalista za sterilitet i fertilitet, kao najčešće uzroke nastanka ektopične trudnoće navodi anomalije jajovoda i uterusa, zapaljenske promene na jajovodima, prethodni pobačaji, korišćenje intrauterinih uložaka, abnormalna hromozomska struktura zigota i abnormalnosti sperme. Simptomi su različiti, u zavisnosti od toga gde se nalazi trudnoća.

- Trijas simptoma koji najčešće ukazuje na vanmateričnu trudnoću javlja se u vidu bola, krvarenja i izostanka menstruacije. U nekim slučajevima klinička slika može da liči na upalu jajnika ili slepog creva, bubrežne i crevne kolike (bolove), itd. - kaže dr Stefanović.

U slučaju prskanja jajovoda i povrede većeg krvnog suda javlja se jak bol u donjem delu trbuha. Žena oseća opštu slabost, vrtoglavicu, omaglicu, mrači joj se pred očima. Jedan od pratećih znakova koji se može javiti je bol u desnom ramenu. Javlja se usled nadražaja nervus phrenicus - a usled krvarenja u trbušnoj duplji (Lafonov znak).

Mlada populacija je izložena trudnoći, ali i pojavi veneričnih oboljenja koja uzrokuju zapaljenske promene u maloj karlici, a time neplodnost i vanmaterične trudnoće. Salpingitis (zapaljenje jajovoda) kao etiološki faktor je označen u 57-63 procenata vanmateričnih trudnoća. Najčešće se navode gram negativne bakterije, anaerobne, a naročito chlamidia trachomatis, ureaplasma urealitica, micoplasma hominis.

RANA DIJAGNOZA NAJVAŽNIJA

Osim polno prenosivih infekcija, ističe dr Stefanović, u faktore rizika za nastanak vanmaterične trudnoće spadaju: namerni prekid trudnoće, primena spirale i operacije sterilizacije. Izbegavanjem svih ovih faktora rizika možemo uticati na smanjenje mogućnosti pojave vanmaterične trudnoće.

- Lečenje ektopične trudnoće može biti hiruško i medikamentozno (pomoću lekova, prim. aut.). Hiruški način lečenja laparoskopskim putem je nabolji, opravak dosta lakši. Veliki značaj zauzima konzervativno lečenje metotreksatom - zaključuje dr Stefanović.

Ukoliko dođe do pojave simptoma kao što su izostanak menstruacije, bol i krvarenje, potrebno je da se pacijentkinja javi svom ginekologu. Rana dijagnoza i lečenje su najvažniji za ishod ektopične trudnoće, odnosno za očuvanje fertilne sposobnosti žene.

RECEPT ZA PLODNOST

Foto: pixabay.com

Macina trava (Marrubium vulgare) mnogim ženama pomogla je da postanu majke. Ova biljka utiče na uspostavljanje zdravog menstrualnog ciklusa, reguliše rad polnih žlezda i proizvodnju polnih hormona. Macina trava se za lečenje ženskog steriliteta upotrebljava kao čaj.

Jednu kašiku macine trave potopiti u 2,5 dl hladne vode. Staviti da proključa, skinuti sa vatre, poklopiti i ostaviti da odstoji oko sat vremena. Nakon toga, procediti i piti dnevno po 3 ili 4 ovakve doze čaja.

Čaj od macine trave potrebno je redovno piti najmanje mesec dana, a obično se tek za dva do tri meseca postiže željeni efekat. Nakon tri meseca obavezno napraviti pauzu, jer može dovesti do hipertenzije. Za vreme menstrualnog ciklusa takođe treba prekinuti sa upotrebom.

Bilateralna trudnoća

Kod vanmaterične trudnoće oplođena jajna ćelija u 95 odsto slučajeva se usađuje u ampularnom ili u istmičnom delu jajovoda, dok u ostalim slučajevima do implantacije može doći u grliću ili u rogu materice, na jajniku ili negde u trbušnoj duplji. Ektopična trudnoća može biti bilateralna, a takođe može postojati i zajedno s intrauterinom (materičnom) trudnoćom. Ove situacije su, međutim, veoma retke.

Proverite hormon trudnoće

Hormon trudnoće, iliti beta HCG, u normalnim okolnostima se otprilike duplira na svaka dva dana, a u momentu kada trudnoća može jasno da se vidi prilikom ultrazvučnog pregleda njegove vrednosti su 1.000-1.200 mIU/ml. Kada trudnoća ne može da se vidi na pomenutom pregledu, a vrednosti beta HCG-a su više od 1.200 mIU/ml, to je dovoljan razlog za hitan prijem u bolnicu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading