Stari, ali oproban trik: Uklonite kamenac iz kuvala uz pomoć jedne namirnice

Autor: kakopedija.com

Lifestyle

13.05.2019

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Električna kuvala za vodu su postala naša svakodnevnica i najelegantniji način da brzo zagrejemo vodu do ključanja za čaj i instant kafe.

RepublikaFoto: youtube.com/Kako

Ono što je potrebno svim našim kućnim aparatima jeste redovno održavajne i čišćenje. Kada je električno kuvalo za vodu u pitanju, ono što je za njega potrebno uraditi s vremena na vreme je – očistiti ga od kamenca. 

Najlakši i najefikasniji način za ovo je upravo uz upotrebu sirćeta! 

Možete koristiti bilo koju vrstu sirćeta, bilo alkoholno, jabukovo ili vinsko sirće

Sirće nastaje oksidacijom alkohola koji se nalazi u svim tečnostima dobijenim fermentacijom, a njegova aktivna komponenta – sirćetna kiselina zaslužna je za njegove "čudesne" moći. Upotreba sirćeta je vrlo šrioka i to iz više razloga. Pre svega, ono ne zagađuje okolinu i može da zameni mnogobrojne otrovne i jake hemikalije. Zatim, sirće je tečnost vrlo pristupačne cene i svako ga ima u kući. 


Pošto lako otapa kamenac, a nije štetno po zdravlje, sirće je idealan izbor za čišćenje svih površina na kojima se nahvatao kamenac. 

Ono što je potrebno da uradite je sledeće: 
Foto: pixabay.com

U električno kuvalo za vodu nalite sirće tako da prekrije celo metalno dno i dospite bar za još jedan prst. Možete sipati i celu šolju sirćeta jer ne može škoditi ni plastici ni metalnom dnu. 

Ostavite da tako odstoji bar 15ak minuta. Za veće naslage kamenca, možete ostaviti da stoji i nekoliko sati. 

Nakon ovoga, kuvalo dobro isperite vodim. 

Postupak ponavljajte periodično (na svakih desetak korišćenja) kako bi vam kuvalo što duže koristilo.

Saveti

Sirće možete koristiti i za ukljanjanje kamenca i sa drugih površina. 

Foto: youtube.com/ Bethany Fontaine

Mrlje od kamenca na slavinama uklonićete ako ih uvijete u toalet-papir nakvašen sirćetom, preko slavina navučete plastičnu kesu i ostavite ih tako upakovane nekoliko sati. Zatim isperite. 

Ako su vam se na odeći pojavile fleke od znoja, lakše ćete ih ukloniti ako ih pokvasite mešavinom od jednog dela sirćeta i pet delova vode, isperete, a zatim odeću operete na uobičajen način.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading