Ženama koje redovno depiliraju bikini zonu preti ova opasnost

Autor: Republika

Lifestyle

12.05.2019

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žene koje briju ili depiliraju stidnicu rizikuju hronične bolove u predelu genitalija, upozoravaju naučnici.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nošenje uskih farmerki takođe može povećati rizik od vulvonijie, hroničnog i neobjašnjivog bola u vagini ili njenom spoljnom delu.

Stručnjaci navode da brazilska depilacija, koja je sve popularnija a podrazumeva potpuno uklanjanje dlačica sa stidnice, ostavlja kožu izloženu trenju što može dovesti do većeg rizika od infekcija i otoka.

Naučnici na Univerzitetu u Bostonu ispitali su 434 žene između 18 i 40 godina. Polovina je patila od bolova u vagini nakon čega su ih stručnjaci ispitali o navikama u higijeni.

Ispotavilo se da su žene koje su u potpunosti uklanjale dlačice imale 74 odsto veće šanse da zapate vulvodiniju od onih koje su depilirale samo bikini zonu.

Takođe, one koje su nosile tesne farmerke ili pantalone više od četiri dana nedeljno imale su dvostruko veći rizik od bolova u nervnim završecima.

- Povećanjem učestalosti uklanjanja stidnih dlačica direktno iz ove regije posebno kod adolescenata, mikroabrazije u ovoj osetljivoj oblasti mogu mlade žene učiniti podložnijim imunološko-upalnim komplikacijama - ističe dr Bernard Harlov dodajući da su mikroabrazije male pukotine na koži koje su izazvane uklanjanjem dlačica (brijanjem ili depiliranjem).

S druge strane, dr Harlov ističe da uske pantalone stvaraju okruženje idealno za infekcije genitalnog trakta, a koje su takođe povezane sa neobjašnjivim bolom.

Vulvodinija je hronični bol u stidnici i oko nje, koji nije uzrokovan ničim očiglednim ili vidljivim. Bol može biti u vidu peckanja, a može se pogoršati kada se osoba dodirne ili sedne. Iako uzroci ovog bola nisu dobro poznati, veruje se da je u pitanju nervni bol koji može biti izazvan povredom na operaciji, porođajem ili disfunkcijom živca. Verovali ili ne, od vulvodinije pati jedna od šest žena.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading