SO I SIRĆE UMESTO SKUPIH DETERDŽENATA: Cake za održavanje kuće, cipela i odeće

Autor:

Lifestyle

05.05.2019

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne morate da kupujete sredstva prepuna hemikalija da bi vam dom bio besprekorno uredan i čist.

RepublikaFoto: pixabay.com
So skida fleke od krvi, čuva boju i vraća mekoću krpama

Održavanje i čišćenje kuće ili odeće je obaveza kojoj svako pre ili kasnije mora da se posveti. Tu na scenu stupaju skupi deterdženti i sredstva, brisanje, trljanje, pranje i luftiranje. Mnogi čak i bacaju odeću ili cipele kada se isflekaju jer ne znaju da postoje jednostavni načini da se izbore sa ovim problemima. Srpski telegraf otkriva nekoliko korisnih caka koje će vam pomoći da održite čistoću kuće i odevnih predmeta, a neće vam trebati mnogo novca.

Foto: pixabay.com

SO ILI AMONIJAK SKIDAJU KRV

Krv sa cipele možete skinuti ako u litar vode sipate dva kašičice soli ili amonijaka, promešate i potopite čistu krpu u tu smesu. Krpom lagano trljajte fleku i povremeno brišite dok se ne skine.

VREĆICA ZA UKLANJANJE NEPRIJATNIH MIRISA

Ako želite da se rešite upornog naprijatnog mirisa odeće, stavite je u vrećicu sa zip zatvaračem i ostavite preko noći u zamrzivaču. Sutra ćete osetiti poboljšanje.

LEPAK JE UVEK KORISTAN

Ako vam se odlepila peta, možete je pričvrstiti superlepkom. Prvo dobro očistite područje gde se peta otkačila. Nanesite manju količinu superlepka da ne bi iscurio. Spojte cipelu i petu i jako pritisnite. Ako malo lepka iscuri, odmah ga obrišite. Pritisnite cipelu kamenom ili nekom drugim težim predmetom i ostavite da tako stoji barem sat vremena da se lepak osuši.

SO I SIRĆE ČUVAJU BOJU

Ako hoćete da sačuvate crnu boju farmerki, u deterdžent za pranje možete dodati malo soli i sirćeta. Zbog njih farmerke neće izbledeti.

MEŠAVINA ZA ČIŠĆENJE BRUŠENE KOŽE

Da bi cipele od brušene kože bile kao nove, u posudu s vodom sipajte nekoliko kapi deterdženta za suđe. Četkicom za zube utrljajte mešavinu na fleke. Nakon čišćenja, sve prebrišite suvom krpom.

Foto: pixabay.com

JEDNOSTAVNO DO MEKIH KRPA

Ako su vaše krpe izgubile mekoću, ne morate da ih bacate. Jednostavno pomešajte litar vode sa 15 g soli i ostavite krpe da stoje u toj mešavini tri dana. Zatim ih operite u mašini za veš i biće kao nove.

REGENERATOR ZA MEKŠU SVILU

Kad dođe vreme za ručno pranje svilene odeće, deterdžentu dodajte jednu kašičicu regeneratora za kosu. Ta mešavina će svili vratiti mekoću i sjaj.

VOSAK UKLANJA OGREBOTINE NA KOŽI

Ako imate ogrebotinu na kožnim cipelama na nju, lagano utrljajte vosak za cipele i ostavite ga da se osuši. Zatim komadom meke tkanine lagano obrišite suvišni vosak. Na kraju premažite cipele kremom za cipele i ostavite ih da se osuše.

PARACETAMOL ZA ČISTU PEGLU

Tamne naslage koje nastaju na dnu pegle mogu da oštete tkaninu. Da biste ih uklonili, sve što vam je potrebno je obična tableta paracetamola. Zagrejte peglu na najjaču temperaturu. Pincetom uhvatite tabletu i trljajte fleke na dnu. Prljavština će postati tečna i sve što je potrebno je da peglom nekoliko puta pređete preko stare krpe. Dno će biti kao novo.

Foto: pixabay.com

SIRĆE ZA ČISTU MIKROTALASNU

Kada grejete hranu u mikrotalasnoj peći, neretko se dešava da se unutrašnjost peći umasti, ali i da pokupi mirise. Fleke se često skore i teško uklanjaju. Ovaj problem ćete rešiti kada sipate nekoliko kašika sirćeta u posudu sa vodom i ostavite posudu da se zagreje pet minuta. Ostavite je da odstoji nekoliko minuta, nakon toga prebrišite mikrotalasnu sunđerom.

AMONIJAK ZA ČISTE RINGLE

Pomešajte amonijak i vodu u odnosu 1:11 i dodajte 90 mililitara alkohola u bočicu sa sprejom. Poprskajte po ploči i obrišite nakon nekoliko minuta.

UGLJEM PROTIV DUVANSKOG DIMA

Neprijatan miris u prostoriji u kojoj se pušilo možete da uklonite pomoću drvenog uglja, koji može da se koristi čak i u frižiderima i ostavama. Stavite drveni ugalj u teglu od 0,5 litara sa izbušenim poklopcem i postavite negde gde se neće prevrnuti. Može da se stavi u pregrade ormana za odeću, ostave, prostor u kojem se nalaze kućni ljubimci ili ispod kuće gde se oseća neki zadah.

RepublikaFoto: pixabay.com

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading